17.04.2018

Mehmed Bir Cihan Fatihi 5. bölüm özet. Mara hatunu kurtarma planı

Mehmed Orhan'ın kaçmasıyla alakalı tahkikata başlar. Başında nöbet tutan kişi secdeye gittiğini sonra kalktığında Mehmed'i gördüğünü söylemektedir. Hemen bir kaç oda ötesindeki Eleni'den de şüphelenir ve kadını oda hapsinde tutar. İçeriye sadece Delibaş girip çıkar

Halil paşayı huzuruna çağırır. Abisi Alaaddin'in ölümünün kaza değil; zehirlenme olduğunu söyler. Alaaddin'i çok sevdiğini bildiği Halil paşa haricindeki herkesin zanlı olduğunu söyler. Halil paşadan abisinin öldürüldüğü gün sofrada kimlerin olduğuyla alakalı detaylı bir tahkikat yapmasını ister.

Eleni'den kendisiyle görüşüp hesap sormaya gelen Melike'yi öğrenir. Kızı huzuruna çağırıp azarlar ve cariyenin varlığını kimseye söylememesini emreder.

İmparator Mara hatunu göndermek istemez hatta kadının ağzından İmparatorla evlenmek istediğini orada kalmak istediğini yazan bir mektup yazdırıp mühürletir. Demetrios'la bu konuda tartışırlar. Teodora dahil herkesin saraydan çıkışı yasaklanmıştır. Mektubu divandaki Mehmed okuduğunda onaylamış gibi konuşur ama mektubu ters mühürlenmesinden ortada bir terslik olduğunu anlar

Mega Dük; Demetrios'a İmparatorun ondan önce bir prensesle evlenmek için acele ettiğini çünkü tahtının sallandığını düşündüğünü söyler. Üzerine Teodora da bir şeyler söyleyince kafası karışır ve Mara hatunu saraydan çıkarmaya çalışır. Ancak Konstantinos onu çıkışta beklemektedir. Adama tokat atar ve Mara'yı odasına götürür. Gelinliği dikilmeye başlar.

Korkut'un dava günü gelmiştir. Esleme'nin adını vermeden savunma da yapamaz. Allahtan çocukla ilgili kesin bir delil de yoktur. Dava ertesi güne ertelenir. Esleme de evde hapistir. Süleyman Çandarlı hemen Leyla hatunla görüşür ve yalancı şahitlikte neler demesi gerektiğini ezberletir. Kadı olarak da kendisi çıkar ve Leyla'nın şahitliğiyle Korkut'un cezası kesilir.

Eleni'nin ihtiyaçlarını karşıla işi de Delibaş'a düşer. Ancak adam kadınlarla ilgili bu şeyleri satıcıdan istemeye utanır. Çarşıda onu gören Evdokya Delibaş'a yardım eder. Ama adamın ağzından sultanın gizli bir cariyesi olduğunu ve herkesten sakladığını öğrenir. Mehmed Eleni'ye Mevlana'nın Mesnevi'sini hediye eder.

Mehmed mimarı olan adamla görüşür. Ondan abisinin çeşnici başısının öldüğünü öğrenir. Mimarın karısı ve kızına düşman saldırmış; kızının cesedini bulamamıştır. Kafasında sorularla yaşamanın ve cevapları bulamamanın ne kadar kötü olduğuyla ilgili konuşurlar.

Süleyman Çandarlı Leyla'ya bir zehir verir ve bakıcısı olduğu şehzade Beyazıd'ı öldürmesini ister. her gün sadece 1 damla vererek çocuğu zehirleme fikri Leyla'yı perişan eder. ancak Leyla şehzadeye zehri vermeye karar verir

Mehmed; abisini kimin öldürdüğünü bulmak için bir tuzak hazırlar. Sanki o olaydaki çeşnici başını bulmuş da getirtmiş gibi yapar. Zağanos paşa da açının konuşmasından endişelenip onu öldürmek için zindana girer. Mehmed ve Çandarlı onu suç üstü yakalar. Tam lalasını idam edecek iken araya Ak Şemsettin girer. Ayrıca Orhan'ı da kendisinin salıverdiğini söyler.

İshak paşa Çandarlı'nın kızlarıyla konuşup Korkut'u kurban etmelerinin büyük bir oyunun parçası olduğunu düşündüğünü söyler. Kızlarla beraber Korkut'un kaçmasını sağlar. Çocuk Edirne'den çıktığında bir adamı Korkut'u sırtından ok atarak yaralar. Öldüğü sanılır ama yaşamaktadır. İshak; Halil Paşa'ya kızlarını ispiyonlar. Baba çok kızdığı için Melike'nin derhal İshak'la evlenmesine karar verir. Melike çok üzülür.

Evdokya tam Delibaş'ı gördüğünde kendini yaralayıp birilerinden kaçıyormuş gibi yapar. Birlikte olduğu adam peşinden ok atar. Delibaş koşar ama adamı yakalayamaz. Manisa'dan gelirken onlara yardım ediğ tuzağı haber verdiği için başının belada olduğuna Delibaş'ı inandırır. Tedavisinden sonra Delibaş kızı tek bırakmak istemez. Mehmed'e Eleni'ye yardımcı ve yaren olmasını tavsiye eder. Mehmed kabul eder ve Evdokya; Gülümser hatun olarak saraya girip Eleni'nin yardımcısı olur.

Zağanos Paşa zindandan bir not gönderir. Halil paşanın da haberinin olduğu not güvercinle Mega Dük'e gider. O da Mehmed'in ölüm fermanı verdiği Zağanos, Bizans'a irtica etmek istiyor karşılığında da bize Sultanın önemli bir sırrını verecekmiş diye sevinir. Demetros'a haber verir. İmparatordan saklarlar çünkü eğer sır önemliyse kendilerine saklamak isterler.

Zağanos zindandan kaçar. Bizans sınırında Şahabettin ile de buluşur. Demetros yanında askerleriyle geldiğinde Sultan Mehmed ortaya çıkar ve İmparatorun kardeşini esir alır. İmparatora mektup yollayıp Mara hatunu rızası dışında tuttuğunu bildiğini; kadın karşılığında sınırları içinde izinsiz yakaladığı Demetros'u vereceğini açıklar. İmparatorun evlilik planları suya düşer.

Zağanos'un kaçtığını Bizansla iş tuttuğunu zanneden Halil paşa hayal kırıklığına uğrar. Bu sefer de abisini öldürdüğü için öldürmesi gerektiğini söyler. Ancak işin arka planı başkaymış. Sultan Murat'ın Alaaddin'i tahtına varis seçtiği iyice belli olunca devlette ikilik çıkmasın diye Mehmed'i öldüreceklermiş. Abisinin de bundan haberi varmış. Orhan bunu duymuş ve Zağanos'a söylemiş. Onlar da ellerini çabuk tutup önce Alaaddin'i öldürmüşler. 

Mehmed bunları Halil paşaya anlattığında baş vezir bunları ilk defa duyuyormuş gibi davranır. Ancak odadan çıktığında İshak'la konuşurken meğerse bunları tezgahlayanın zaten Halil paşa olduğunu görürüz. Hatta Alaaddin'in ölüm haberi birkaç dakika sonra gelse Osmanlı şehzadesiz kalacakmış çünkü tam o sırada Halil paşa Mehmed'i zehirletmek üzereymiş.










Hiç yorum yok:
Write comments