16.10.2021

Kanunsuz Topraklar 3. bölüm özet. Gülfem artık maden işçileri için uğraşıyor


Geçen bölüm sonunda Davut; eşkiya Çolak'ın kaçırıp mağarasında tecavüz etmeye kalktığı Gülfem'i kurtarmıştı. Çolak'ı öldüren Davut şoktaki kızı evine götürür. Malik; kızının kaçırıldığını öğrendiğinde Çolak'ın yakalanırsa konuşacağından korktuğundan jandarmayı aramaz bile. Belediye başkanından adam alıp müdahale etmeyi düşünürken Davut kızını getirince ona teşekkür edip para verir. Davut parayı almaz ve bitkin bir halde evine ulaşır. 

Yavuz; Malik'in kızı Gülfem'i Ali Gelik'le evlendirmek istediğini duyunca soluğu Asude'nin yanında alır. Kadına Ali'ye Gülfem'i Çolak'ın kaçırdığını ve onun elinde bir gece kaldığını söylemesini tembihler. Kadın ertesi gün bunu yapar. Ali de soluğu Malik'in yanında alıp hesap sorar. Malik onu sakinleştirmeye çalışır. Malik Ali'nin olayı nasıl öğrendiğini araştırmak için eve gelip herkese hesap sorar. 

Gülfem sabah babasıyla tartışır. Neden kendisini Çolak'ın elinden kurtarmak için jandarmayla oraya gelmediğini sorar. Ardından Davutların evine gider. Minnettarlık göstergesi olarak atını Davut'a vermek ister ama adam almaz. Fatma ana; Malik'e gidip oğluna daha başka şeyler yaptırtmamasını ister. Malik ona kendisi jandarmaya teslim olduğu için oğlunun bunu kabul ettiğini söyler. Gülfem ve Fatma anayla ormanda karşılaşıp konuşup birbirlerini anlarlar.

Gülfem;  babasının kendisini Ali Gelik ile evlendirmek istediğini duyunca derneğe gelip Asude'nin yanında gelip Ali'ye onunla evlenmek istemediğini söyleyip babasına kendisiyle evlenmek istemediğini söylemesini ister. Ancak Ali o ana kadar hiç bir kadın tarafından istenmediği için o andan itibaren Gülfem'le evlenmeyi istemeye başlar. Ali hemen Malik ile konuşup evlenmeye karar verdiğini söyler. Hemen nişan yapmak ister

Ali Gelik'in Asude'ye tavırları korkutucu ve delilik boyutlarındadır. Yavuz'un kendisine kalmasını isteyen bunun içinde Gülfem'in Ali ile evlenmesini isteyen Behice sürekli ablasına babasından kurtulmasının tek yolunun Ali Gelik ile evlenmesi olduğunu söyleyip durur. 

Malik madene gidip konuşma yapar. Murtaza'yı işten attığını jandarmanın elinde tahkikatta olduğunu söyler. Ancak Murtaza Malik'in ofisinde odacı olmuştur. Malik Yavuz'a madenden tekrar kar edebilmek için ölen 8 madencinin evini boşaltıp yerine yeni çalışacak kişiler alınmasını emreder. Bunu duyan Gülfem hemen Davut'a haber verir. Davut kiraları öderlerse evlerde kalabileceklerini para olayını çözmeye çalışacağını söyler. 

Davutların en küçük kardeşi babasının öldüğü yerde çalışmaya dayanamaz ve eline kazmayla vurup elini yaralar. Bir ay izin alır. Hocanın kızına içini döker.

Davut ustabaşı olduktan sonra yevmiyelere zam yapması için Malik'le konuşmaya gider ama adam ona veremeyeceğini hala zam isterlerse işten çıkarabileceğini söyler. Üzerine bir de 8 işçi ailesini evden atmaya karar verince Davut diğer işçileri toplar ve her gün Malik'in kömüründen 1 arabayı çalıp Kasapoğlu diye bir kaçakçıya satma fikrini ortaya atar. 

Gülfem eve gidip küçük kardeşi ve feminist Vedia'ya anlatır. Gülfem bir romanda kadınların da madene indiğini okuyup Davut'la konuşur ama adam bu fikre babasının sıcak bakmayacağını söyler. Gülfem köye gidip Fatma ana ve diğer kadınlarla konuşur. Kadınlar evlerinden atılmamak için aynı yövmiye ile çalışmayı kabul eder. Gülfem babasını ikna edemez. Malik kızının bu teklifini ancak Ali ile evlenmeyi kabul ederse kabul edeceğini söyler 

Yavuz yapacak bir şeyi kalmayınca Malik'e Ali'nin şimdiye kadar beraber olduğu tüm kadınları dövdüğünü ve bunu Asude'den duyduğunu söyler. Yavuz Gülfem'le tek kalamayınca ona bir mektup yazıp odasına bırakır. Mektubu hizmetli kadın bulur. Asude Yavuz'dan bu yaptıklarını duyunca çok korkup adamı kovar. evden kaçarken Ali'ye yakalanır. Adam kadını fena şekilde döver

Davut daha önce tanışmadığı Kasapoğlu'nun yanına gider. Fikrini anlatır. Kasapoğlu Davut'a eğer kaçak kömürle yakalanırsa konuşup konuşmadığını bilmeden iş yapamayacağını söyler. Davut'a bir araba dolusu kaçak mal verip bir yere teslim etmesini ister. Yolda jandarma ve bakanlıktan yetkililer onu yakalayıp bir yerde Kasapoğlu'yla alakalı konuşur. Kasapoğlu'nun silah çalıp milislere satacağını tüfeklerin yerini bulmada kendilerine yardım etmesini yoksa ipe çekeceğini söyler

Hiç yorum yok:
Write comments