24.02.2022

Kuruluş Osman 83. bölüm özet. Geyatu yaralı kaçıyor


Osman bey ve Gündüz bey karşılaşır. Osman bey aklından geçirse de abisini öldürmez. Onun gafletini bağışlar. Akşam obaya döndüğünde Osman bey gelir ve diğer beylerin önünde postunu geri verir. Osman bey beyleri ve abisini hizaya getirdikten sonra otağında sofra kurup özledikleriyle yemek yer. Gündüz bey gafletini ve niyetinin kötü olmadığını söyleyip bağışlanma diler. Herkes affeder.

Gündüz bey Geyatu'ya gidip alpleri vereceğini ama obada olduklarını söyler. Sonrasında Osman bey istediği için kan dökerek Nikola'dan aldığı Harman kaya kalesini Kosses'e bırakır. 

Osman bey Türkmen beyleriyle toplantı ayarlar. Ancak Konur Alp'ten Vezirin bunu öğrendiğini öğrenince toplantıyı iptal edip beyleri başka yerde toplayıp onlardan desteğini ister. Vezir sürekli hamlelerini öğrenen Osman beyin içlerinde casusu olduğundan şüphelenir. 

Osman bey Aygül'ü Cerkutay'a ister. Sonrasında da toy kurulur. İki aşık sonunda evlenir 

Bu arada Vezir; Güngör isminde bir adamla görüşür. Güngör'ün abisi olan birisini sultan yapmak için planlarına devam ederken yenilerini de kurarlar. Güngör bey Geyatu'nun kampına erzak getiren tüccar gibi girip yiyecekleri zehirler. Osmanbeyle karşılaşmak için haber aldığı yere gelen Geyatu; kendisine sadık zannettiği Nikola, Rogatus ile de karşılaşır

Osman, Turgut, Nikola ve Rogatus'un askerlerine karşı tam savaşacakken nökerler zehirlenip hastalanıp oracıkta ölürler. Herkes şaşkındır. Cenk sırasında yüzü kapalı Güngör bey hem nökerleri hem tekfurları hem de Türk alplerine karşı savaşır. Osman beyin safındakiler nökerler ve Güngör beye karşı saf tutar

Geyatu yaralı olduğu için kaçar. Onun peşinden gidenlerden Rogatus ölür. Tam Geyatu'nun peşinden gidecekler iken Turgut bey gögsünden okla yaralanır. Vezir Alemşah ve askerleri Osman beylerin karşısına çıkıp önünü keser. 

Hiç yorum yok:
Write comments