6.03.2022

Aziz 16. bölüm özet. Manastırdaki yetimler için Maksude evleniyor


Geçen bölüm sonunda Pierre'i karargahında öldürmek üzere olan Aziz'i kahveci durdurur. Paşanın özellikle delegeyi öldürmemesini istediğini söyler. Politik olarak bunu yapmaması gerekliymiş. Efnan'ı korumak için oraya girse de bu emir üzerine Pierre'i öldürmeden binadan çıkar. Pierre bu olayın duyulmaması için emirler verir. Aziz onunla buluşur ve sevdiklerinden uzak durmasını ister. 

Mustafa Kemal Paşa; Aziz'e millet meclisinde vekil olmasını düşündüğünün haberini ulaştırır. 

Pierre evine girip tavana ilmek asan, karargahına giren Aziz'e ceza olarak bir şey yapamayınca yeni bir yasak ilan eder. Artık onların izni olmadan hiç bir halı satılamayacaktır. Bu karar Aziz ve Galip'i bitirmek için çıkarılmıştır 

Pierre iş ilişkisini ve arkadaşlıklarını bitirdiği Galip beyden yüklü bir tazminat ister. Galip bey elindeki nakit parayı ihaleyi kazanabilmek için Adem'e vermişti. Mallarından satması gerekir ama mallar karısı Handan'ın üzerinedir. Handan da Pierre'in yönlendirmesiyle mallarını satığ bankaya kızı ve kendisi üzerine bir ortak hesaba yatırır. Galip bey istediğinde de önce oyalayıp sonra bunu söyler.  

Aziz atölyesinde dokunan halıları prensesin arkadaşlarına satmaya karar verir. Halılar İngiltere'ye yollanacaktır. İhale için de halı dokuyacaklardır. Aziz ihaleyi yetiştirebilmek için amcasına gidip iş birliği teklif eder. Halılarını yasak yüzünden satamayacak olan Galip bey Aziz'in ihaleye halı yetiştirmesine yardım edecek; bu durum iki tarafa da fayda sağlayacaktır. 

Galip bey eşinden yardım göremeyince Aziz'in teklifini de kabul etmeyince atölyesini bir süre için kapatmak zorunda kalır. İşçilerini evlerine yollar. Adem ise Aziz'e olan kini yüzünden atölyedeki evlenen kızdan giderken hisselerini kendisine satmasını ister. 

Aziz İngiltere'ye gitmesi için dokudukları halıları Hatay'dan çıkarmak için eline geçen fırsatı kaçırmaz. Halıları Adana'ya gelin gidecek olan atölyedeki çalışan kızın çeyizlerinin içine saklar. Efnan'ın babası bunu Pierre'e gambazlayınca delege atölye önünden kalkan arabayı aramak ister. Aziz bunu da düşünmüştür. Ankara'dan iki İngiliz gazetecinin oraya gelmesini rica eder. Gazeteciler o sırada oradadır. Askerlerle gelip onların önünde çeyiz arabasını aramak istemeyen Pierre mecburen arabanın ve çeyizin gitmesine izin verir.

Piere yetim çocukları bir manastıra yerleştirmiştir. Aslında amacı Aziz'den intikam almanın yanı sıra; Müslüman çocuklarını orada bırakmak istemeyecek halkı galeyana getirmek; kargaşa çıkarmaktır. Sonrasında Fransızlar olmazsa kargaşa çıktığını söyleyecektir. Aziz bunu fark edip atölyedekilerin manastıra saldırmasını engeller

Aziz; manastırdaki papazı tanıdığı için rahattır. Gidip adamla konuşur. Yıllardır sorunsuz yaşayan iki kesimle ilgili konuşurlar. Papaz da zaten durumdan çok hoşnut değildir. Çocuklara da çok iyi davranmaktadır. Aziz'den sonra Dilruba ve Maksude de ziyarete gider. Efnan Maksude'ye Pierre'in çocukları almasına artık izin vermeyeceğini söyler. 

Çocuklar için endişelenen Maksude kendisiyle evlenmek için babasıyla konuşan Kenan'a gider. Bekar kişilerin çocukları alamayacağını öğrendiği için adama Mustafa'nın çocuklarını evlat edinmeleri şartıyla onunla evlenmeyi kabul ettiğini söyler. 

Adem Dilruba'nın daha önceden Aziz'le olmasını kaldıramaz. İçine sindiremediği bu durumla karısını ve  kuzenini suçlar. Adem eve gelmez. Dilruba ve Adem tartışırlar. Adem karısını meyhanede şarkı söyleyen Elena ile aldatır. Aziz ne olduğunu anlamasa da Adem'in bir şeyi olduğunu farkındadır. 

Piere'in bastırması yüzünden Efnan Aziz'e sürekli gitmelerini istediğini söyler. Onu korumak için fedakarlık yapması gerektiğini düşünür. Atölyedeki kızın düğünü için kafile ile Adana'ya gitmeyi bahane eder. Eşyalarını alıp herkesle vedalaşır. Herkes 1 günlük ayrılık için çok duygusal olduğunu söyler. 

Efnan evde alyans kutusuna bir mektup bırakır. Azimelerin bulduğu notu gören Dilruba hemen atölyeye gelir ama Efnan gitmiştir. Kızını temelli gittiğini Aziz'e söyler.  

Hiç yorum yok:
Write comments