1.06.2021

Uyanış: Büyük Selçuklu 34. Bölüm özet. Sezon Finalinde Kuvel kalesi fetholuyor


Melikşah ve melikleri; Baturalp ne Başulu'yu Sabbah'ın elinden kurtarırlar. Üstelik sultan cenk ederken sabbah'ın parmağını da keser. Sabbah hemen mahzene gidip tedavi olurken; Melikler kan izlerini takip edip mahzeni bulur. Gizlendikleri yerden mecburen çıkarlar. Mahzen Tapar ve Sencer'in eline geçer. Sabbah gizli geçitten kaçmak zorunda kalır

Kıpçak beyi Baturalp Sultan'dan özür dilediği gibi yardım da edebileceğini söyler. Ama Melikşah gerekli olmadığını söyleyip onu yollarken Başulu'yu saraya çağırır. 

Zübeyde hatun Terken'i saraya götürüp bir odada tutar. Sultan'ın huzuruna çıkıp herkes söyleyeceklerini söyler. Melikşah; ihanetle, casuslukla suçlu bulmaz. Görevi kötüye kullanma cezası verir. Terken'in askerlerini hizmetlilerini 1 yıllığına elinden alır. Tacilmülk'ü de 1 yıllığına uzak bir kaleye gönderilir. 

Sabbah cenke gitmeden önce halkıyla namaz kılacak olan Melikşah'a suikast için fedailerine haber yollar. Tapar ve Sencer bunu öğrenince engel olur. Dört bir taraftan Batınileri bulmaya öldürmeye başlarlar. Tacilmülk de sürgün edilince mecburen Kuvel'e saklanmak zorunda kalırlar. 

Melikşah cenk töresi gereği sefer yapmadan önce Kuvel'e teslim olması için elçi gönderir. Ama komutan Mitras Selçuklu elçisini öldürür. Mahzenden gelen belgeler arasında Sabbah'ın Kuvel'e gizlice girdiği kapıları bulmaya çalışırlar. Casuslardan gizli tünellerle ilgili malumat isterler. 

Trt 1 ekranlarında yayınlanan Uyanış: Büyük Selçuklu 34. bölümü ile sezon finali yapıyorken Kınık obası beyi melik Sencer'in eşi Turna hatun doğum yapar. Bir kızları olmuştur. Sultan ve ailesi hayırlı olsuna gelir. Torunun adını Zeynep koyarlar. 

Gevher de kocası onunla odalarını ayırınca akıllanmıştır. Başulu'dan özür diler. Kadın affedince ana kız olurlar. Tapar da çok sevinir. Başulu saraya döner. Sultana zırhını Başulu giydirir. 

Ateş balyaları atan mancınıklar hazırdır. İmparatorluktan gelen askerleri duyunca Mitras'ın meydan savaşı yapacağını anlarlar. Savaş başlar. dizi tarihimizin en uzun cenk sahnesi çekilir. Mitras'ın Sultan Melikşah'un kılıcından ölümü ile meydan savaşı biter. Ateş toplarıyla dövülüp gedikler açılmış kaleye girilir ve sancağı sultanla melikleri çeker. 

Melikşah oğullarını yeni emirlik yapacakları yerlere gönderir. Tapar'ı ve ailesini Gence'ye Sencer ve ailesini Horasan'a emir tayin eder. Mitras zamanında en son Kuvel'den de kovulmuş olan Sabbah ise gözünü Alamut kalesine dikmiştir.

Bölüm sonunda Sultan melikşah babası Alpaslan'ın mezarına Kuvel toprağını getirir ve Hace'sinden babasının zamanını anlatmasını ister. Yeni sezonda Türklere Anadolu'nun kapılarını açmış Alpaslan'ın dönemini izleyeceğimizi yazıyla bize bildirirler


Hiç yorum yok:
Write comments