17.03.2022

Kuruluş Osman 86. bölüm özet. Kayı obası Mari cinayetiyle sarsılıyor


Osman bey Sultan Mesut'un gözü önünde Veziri Alemşah'ı infaz eder. Geyatu'yu hapseder. O sırada Umur beyin naaşı da obaya geldiği için önceliği yaslarına vermesine izin veren Sultan bu yaptıkları yüzünden Osman beyi yargılar. Osman bey şahitlerini bir bir çıkarır. Hepsi vezirin yaptıklarını anlatır. Moğol komutanı sultana onu öldürme girişimlerini ve suçu Osman'a atma planlarını anlatır. Sultan Osman beyi suçsuz bulduğu gibi toprak da bağışlar. 

Osman bey güçlanince Nikola rahatsız olur. Ortak düşman ortadan kalkınca tekrar savaşacaklarını anlar. Gerçekten de Osman bey yandaşlarıyla kendisine ilk hedef olarak İnhisar kalesini hedef alır. Çoban ve demircinin demir parçaları ve barutlarla yaptıkları bombaları atacak mancınıklar için konuşurlar. Böylece Nikola'nın da dediği gibi savaş yine kapıda olur

Osman bey Sultanın emriyle Geyatu'yu bırakmak zorunda kalır. Geyatu tehditler savururken Osman bey de ona Argun hana hesap vereceğini söyler. Geyatu o zaman endişelenir. Malhun hatun ise babasını moğolların öldürdüğünü zannettiği için Geyatu'ya saldırmaya çalışır. Osman bey ona engel olur 

Karanlık güçler için yılardır uyuyan hücreler Semerkant'tan geldiğini söyleyen İbrahim Fakih tarafından bir bir uyandırılır. Umur beyi şehit eden Barkın da onun adına çalışmaktadır. Mari'nin yanında yıllardır çalışan Cornalia'ya da onlardandır. Fakıh Ona Mari'yi zehirleme görevi verir. 

Cornelia gerçekten de Ayşe hatundan aldığı çorbaya Fakıh'ın verdiği zehiri döker. Boş şişeyi Gündüz beyin çadırında bir yere sokuşturur. Çorbayı içen Mari önce bebeğini ardından da canını kaybeder. Kumral abdal Turgut beye karısı ve bebeğinin öldüğünü söylediğinde herkes üzüntüye boğulur. Cornelia aniden Gündüz beyleri gösterip hanımını zehirlediklerini söyler. 

Barkın'ın da önceden doldurduğu Turgut bey Gündüz bey ve eşini önceden yaptıklarını örnek vererek suçlar. Kumral abdal Mari'nin zehirlendiğini söyledikten sonra şişeyi de Gündüz beyin çadırında bulunca ortalık karışır. Kosses'in de gelip kardeşinin ölüsüyle karşılaşmasıyla herkes Gündüz beye yüklenir. Hatta Turgut bey bıçakla Gündüz beyi yaralar. 

Osman bey öfkeli kalabalığı zor zapteder. Mecburen abisi ve yengesini çadıra hapseder. Osman bey de diğerleri gibi abisinin böyle bir şey yapmayacağına inansa da önceki olaylar yüzünden kafası karışmıştır. Şişenin çadırdan çıkması olayı daha da karmaşıklaştırmıştır. Bu olayın yargılamasını kendisi yapamayacağını söylerken Turgut bey ve Kosses intikam yemini edip birleşir. 

Semerkant'tan geldiğini söyleyen İbrahim Fakıh; Söğüt'te Osman bey ve  Şeyh Edebalı ile tanışır. Onları kandıran adama hürmet ederler. Kuşak kuşanma törenine davet ederler. Fakıh ve Barkın yıllardır Sögüt'te yaşayan uyuyanlar dediği hizmetkarları ile oraya elma küfeleri içinde barut sokar. Elma küfeleri hanın her yerine konur. Kuşak kuşanma sırasında patlama olmadan hemen önce çaktırmadan çıkarlar ve ardından Söğüt'te handa patlamalar olur. 

Hiç yorum yok:
Write comments