19.03.2022

Aziz 18. bölüm özet. Efnan'la düğünlerinde Aziz vuruluyor


Aziz Efnan'ı kurtardıktan sonra herkese evlendiklerini ama 2 gün sonra düğünlerinin olacağını duyurur. Kına gecesi evde, düğün atölyede olacaktır. Onların düğünün hemen ertesinde milletler cemiyetinde Hatay'ın bağımsızlığı konuşulacağı için Mustafa Kemal paşanın kesin emri vardır. Kimse taşkınlık yapmayacak, ne olursa olsun olay çıkmayacak; Fransızlara karşı suçsuzken suçlu duruma düşülmeyecektir. Aziz de söz verir. 

Galip bey Piere istediği için mahkemede yalancı şahitlik yapsa da borçalarının ödemesinin geciktirilmesi tavizini bile alamaz. herkesin gözü önünde dükkanına haciz gelir. Halıları götürülürken gurur incinen adamı Aziz teselli etmeye çalışsa da amcası onu istemez. Galip beyin eşi kocası iflas ettiği için herkesin kendilerini konuşmasından hoşnusuzdur

Evde halası da Galip'in durumuna üzülünce Aziz, amcasına gidip birbirleriyle uğraştıkça asıl düşmanın kazandığını güçlerini birleştirmeleri gerektiğini söyler. Kendisinin aldığı ihaleye halı dokutması için bir kez daha amcasına teklifte bulunur. Aslında amcasının atölyesindeki işçiler kendisine gelip iş istemelerine rağmen amcasının bu iflastan kurtulmasını istediği için bu teklifi yapar. Amcası kabul edip elini öptürür. Düğününe geleceğine söz verir. 

Adem her şey için Aziz'i suçlamaya devam ederken Dilruba'ya da kendisinden başka kimsesinin kalmadığını söyleyip kadına eziyet etmektedir. Dilruba Aziz'e gerdanlık konusunda Efnan'ın yanlış anlamasını anlatıp gerdanlığı kıza vermesi için onunla konuşur. Aziz gerdanlığı kabul etmez. Adem bu sahneyi görüp yine yanlış anlayınca karısını itekleyip yaralanmasına sebep olur. Annesi yine Dilruba'ya sahip çıkmaz. 

Piere'in yeni bir planı vardır. Hatay'ın bağımsızlığı için milletler cemiyetinde konuşma olmadan önce bir olay çıkarmak ister. Kardeşi hasta olan ve onu tedavi ettirmek için çaresiz olan bir Türk genci ile anlaşır. Adamı yakalatıp götürürken Aziz'in müdahale edip onu kurtarmasını ve atölyesinde işe almasını sağlar. Genç adama Peder Leo'yu Aziz'in düğününde öldürmesi talimatını verir. 

Maksude ve Kenan'ın evlenek olmasını Aziz ve Adem ayrı ayrı ağızlardan duyar. Aslında ikisi de istemese de Kenan daha önce Rüzgar'ı kendisinden alırken iyilik borçlanan Adem'i ikna eder. Diğer duyanlar da şaşırsa da kimse Aziz kadar tepki vermez. Bölüm sonunda düğüne gelen Kenan; Payidarların masasına davet edilip oturmayı başarır

Kına hazırlıkları, kına ve ertesi gün de düğün olur. Dilruba hepsine sessizce tanıklık eder. İçinde kopan fırtınalara rağmen sakinliğini korur. Aziz Dilruba ile konuşmak ister ama kadın gururundan olanları anlatmayıp kabullenmez. Ayrıca evlenmek üzere olan ve Efnan'ı seven Aziz'in onun için artık bir şey yapamayacağının farkındadır. 

Piere Efnan'ın babasına hem para hem de karısının yüzüğünü verir. Veysi kızı gelinlikle Hatice ananın evinden çıkmadan az önce evini satıp ona yüzük aldığını söyler. Efnan inanıp sevinip yüzüğü takar. Veysi görevini tamamlayınca Piere'in emriyle şehri terk eder. 

 Piere'in anlaştığı genç adam bir kaç kez vazgeçse de kız kardeşi Fransızların elinde olduğundan çaresiz kalır. Düğün günü bir fransız askerinin düğüne sızmaya çalıştığını fark edip yakalayıp konuştururlar. Pedere suikast yapılacağını anlayınca Aziz düğüne koşar. Silahını doğrultmuş genci görür ve pederin önüne geçip kendisini feda eder. Bölüm sonunda Aziz herkesin gözü önünde vurulur 

Hiç yorum yok:
Write comments