16.12.2008

Dünyanın Durduğu Gün Yorum

Dün kardeşim ve arkadaşlarıyla Cevahirde bu filme gittik. Hemen belirteyim ki oldukça beğendim. Sanırım 20yıl öncesinde olsa bu filme bilim kurgu derdik ancak artık malesef olası gerçekleri gözümüze sokmak için yapılmış, gayet güzel mesajları olan bir yapım denebilir...

Uzaylıları öcü gibi gösteren filmlerden edindiğim önyargıyla filmin başlarını hep tedirgin seyrettim. Biryerlerden yaratıklar çıkacak, saldıracak falan diye bekledim.. Oysaki tek uzaylı Keanu Reeves'ti.
Verilen mesajlar etkileyiciydi:
Dünyamıza niye geldiniz sorusuna "Sizin Dünyanız mı? Bu dünya sadece sizin değil, burda binlerce yaşam formu var ve sırf sizin umursamazlığınınz yüzünden diğerlerinin ölmesine izin verilemez" diye cvp verdi.. Neden geldiniz sorusunu ise "Dünyayı kurtarmak için" diye yanıtladı.. Sonradan öğrendik ki megerse dünyayı bizden kurtarmaya gelmiş :( Lütfen şaşırmayın; dediği malesef doğru. Bu hızla tüketmeye, umursamamaya devam edecek olursak malesef dünyamızı yok edeceğiz..
Daha şimdiden pekçok hayvan ve bitki türünü yok ettik.. Ozon tabakasını deldik, artık 40 faktör güneş kremi sürmeden güneşe çıkamıyoruz.. Kış ayında yaşadığımız bu sıcak havalara bakarak küresel ısınmanın bir efsane olmadığını farkediyoruz.. Bırakın karı, doluyu, yağmur bile yağmıyor artık, yiyecekler hormonlu, tüm yaşantımız elektronik eşyalarımızın radyasyonuyla harmanlı...
Ve biz adımız gibi bildiğimiz bu gerçeklere gözümüzü kapatmaya devam ediyoruz arkadaşlar...
Filmdeki en önemli diğer mesajlar;
Amerikalıların önce biz bunları bi vurup öldürelim. Sonra özür dileriz mantığına değinmişlerdi.. Daha ne için geldiklerini bilmeden ateş açıldı.. Adam liderlerle konuşmak istiyorum diyor bunlar önce sorgulamaya almak istediler. Tedavi etmek yerine, içini açıp bakmaya çalıştılar. Uzlaşmak yerine yok etmeye çalıştılar falan filan.. Hı bi de Amerikalı yetkili kendini herkonuda dünyanın tek söz sahibi olarak görüp müdaheleler kararlar aldı çok kızdımm.. Bir ayakkabı da ben fırlatmak istedim :) Arada "cık cık cık" diye sesler çıkardım.. Çok haksızlık ettiler uzaylı Keanu Reever'imize..
Kesinlikle Matrixle karşılaştırılmamalı, kaçma kovalamaca sahnelerinin azlığı değil, neden kaçmak zorunda kaldığı sorgulanmalı bence.. Biraz felsefesi düşünülmesi gereken bir film.. Sonuçta gittiğim için çok memnunum..
Artı eksilerini tartışmak yerine iyiki bu filmi çekmişler demeliyiz; çünkü yaşlı bir profesör geçipte dünyayı mahfettiğimizi anlatsa muhtemelen dinlemeyiz ancak film, tüm mesajlarıyla pekçok seyirciyle buluştu ve mesajlar az bir seyirci kitlesine dahi farkındalıkta katsa yine de kar kardır diye düşünüyorum..
Bu dünyayı biz dedelerimizden miras almadık,torunlarımızdan ödünc aldık diyerek bitirmek istiyorum... Biraz uzun oldu ama idare edin.. Galiba bu konuda söylecek çok sözüm varmış :)

1 yorum:
Write comments