25.05.2021

Uyanış: Büyük Selçuklu 33. bölüm özet. Kıpçak beyi Başulu'yu almaya geliyor


Melikşah meliklerinin yardımına gelir. Mitras ile cenk ederler. Mitras da Melikşah da yaralanır. Savaşı izleyen Sabbah hemen Mitras’ı alıp saklayıp tedavi eder. Melikşah hemen Mitras’ın adamlarının peşine düşer. Onlar Ali’yi öldürüp rum ateşi malzemelerini imha etmeden duruma müdahale eder.  Ali'yi de malzemelerini de Nizamülmülk’ün hususi yiğitleri sayesinde kurtarır.

Ali de Melikşah da Kınık obasına götürülür. Melikşah’ın yarasına Başulu merhem yapar.

Sabbah’ın Selçuklu’nun karışması, bu yüzden Kuvel’e saldırmasının gecikmesi için yeni bir planı vardır. Çünkü Kuvel’e imparatordan gelecek askerlerin ulaşması için zamana ihtiyaç vardır. Başulu’nun kardeşi Kıpçakların başı Baturalp’e haber yollamıştır. Sabbah ile Baturalp konuşur. Ablasının yaşadığını, yıllarca Melikşah’ın saltanat sürmesi için saklanıldığını ve iki yiğeninden birinin bile veliaht ilan edilmediğini söyler.

Sabbah’ın bu kışkırtması ile Baturalp; Kınık obasına gelir ve töre gereği saraya bile alınmayan Başulu’yu memleketlerine götüreceğini ve eğer iki yiğeninden biri veliaht ilan edilmezse barışı bozacağını söyler. Melikşah zinhat böyle bir tehdidi kabul etmez. Baturalp kendisine haberci yollanan Selçuklu askerlerini esir alır. Sultan oraya gelmeden iki melik dayılarıyla konuşmaya gider. Adam pek laftan anlamayınca tehditle kendi askerlerini almayı başarırlar.

Kuvel seferine çıkacak olmalarının da Başulu’nun gelmek istememesinin de yiğenlerinin veliahtlık istememesinin de Kıpçak beyinin gözünde değeri yoktur. Başulu tüm bu olanlar yüzünde kendisini suçlamaktadır. Terken de sarayda sürekli Başulu'yu suçlu gösterir. 

Baturalp’in yanındaki en yakın adamı Sabbah’ın adamıymış. Baturalp ertesi güne kadar düşünmesin; kararından dönmesin diye bir plan yaparlar. Baturalp’in adamlarından ikisini sözde Selçuklu okuyla öldürürler. Bunu gören Baturalp öfkeye kapılıp Kınık obasına gelip kan dökmek ister. Sencer ona bunun oyun olduğunu söylese de adam yine tehdit savurup gider.

Melikşah topraklarının tamamında hüküm sürecek bir kanunname yaptırır. Bütün emirlerine gönderirler

Baturalp bir oku da sulrana yollayıp tehdit eder. Sencer de sultan da Kuvel seferini iptal edip Kıpçak savaşı için tedbirleri aldırır. Terken Başulu'yu vermeleri için bastırırken Zübeyde tam tersi kadını emniyette tutmaları gerektiğini bu yüzden saraya getirmeleri gerektiğini söyler. Melikşah da Baturalp saldırıp alamasın diye Başulu'nun akşama kadar saraya gelmesini emreder. 

Tabi ki durumdan Terken de Gevher de memnun değilken Tapar çok sevinir. Gevher yine Başulu'yla ilgili ileri geri konuşunca Tapar onu sarayda başka odaya gönderir. Eger annesine gereken saygıyı göstermezse bir daha yanına almayacağını söyler. 

Terken Başulu'nun saraya gelecek olmasına kızar ve hemen hamle yapıp Tacilmülk'ten Karahanlılara haber yollayıp onlardan asker ister. O askerlerle kendi askerlerini birleştirip saraya gelecek olan Başulu'yu yolda öldürmek ister. Onları takip eden Hace ve Zübeyde bir şey olduğunu anlar. Zübeyde; Karahanlı askerleriyle Terken'in askerlerini bir arada yakalar. Bu bir casusluk meselesidir. 

Başulu kendi insiyatifiyle Kıpçak Selçuk savaşını engellemek için kardeşi Baturalp'e gider. Oraya gelecek olan orduyu durdurursa onunla yurduna döneceğini söyler. Oğulları annelerini göremeyince ne yaptığını anlarlar. Başulu Melikşah'a konuyu anlatan bir veda mektubu yollar. 

Savaşın durduğunu öğrenen Sabbah yolda konvoya Selçuklu oklarıyla saldırıp Kıpçak beyini ve Başulu'yu öldürmeyi planlar. Böylece savaş yeniden çıkacaktır. Konvoya Sabbah saldırır. Yanlarındaki adamları öldürürler. En yakın adamı da Baturalp'i sırtından bıçaklar. Başulu ve Baturalp'i tam öldürecekken Melikşah ve melikleri yetişir. 

 

Hiç yorum yok:
Write comments