1.06.2022

Destan 25. bölüm özet. Obar saraydaki Alpagu ve teginleri zehirliyor


Atv de yayınlanan Destan dizisinde Alpagu Han kendisine gelir ve sarayındaki Gökmenlerinin öldürüldüğünü, diğerlerinin de kendisi gibi uyutulduğunu görür. Alpagu han hemen oğullarını uyandırmaya çalışır. Etrafın dağıtılmış olması ile Barak hanın tacının arandığını anlarlar. 

Çolpan'ın saraya gelmesi ile İtbarakların kaçmıştır ama Yasagu Saltuk ölmüştür. Çolpan Saltuk'u onlar için önemli olan bir yere gömer. Sevdiğinin yasını tutar. 

Günseli söylediği hamilelik yalanı yüzünden evdeşinin yüzüne bakamadığını söyleyip onu terk edeceğini söyler. Böylece Kaya da kendisine çocuk verebilecek bir kadınla evlenebilecektir. 

Obar ise tüm sarayı aramasına rağmen tacı bulamayınca ve Batuga orada olmadığı için sinirlenir ama planı sadece bununla sınırlı olmadığını öğreniriz. Alpagu ve iki tegini panzehirini sadece İtbarakların bildiği bir böceğin ısırmasını sağlamışlardır. Ulu Kam da panzehiri bilmediğini ama bir ağacın reçinesinde olduğunu duyduğunu söyler. 

Batuga ve Akkız romantik bir gece geçirir. Kuşakla birbirlerine muştulanmış oldukları için mutludurlar. Yolda İtbarakların bazı esir kadınları götürdüğünü görürler. Saldırıp onları kurtarırlar. Kadınlar Müslümandır ve Barak hanın torunu Sayira ve Obar'a hizmet için götürülmektedirler. 

Saraya dönen #akBat çifti hanın ve teginlerin zehirlendiğini; Obar'ın panzehir karşılığında tacı istediğini öğrenirler. Alpagu han kesinlikle Batuga'nın sarayda kalmasını kendilerini kurtarmaya veya tacı vermeye kalkmamasını emreder. Tacın kendilerinin ölümünden daha önemli olduğunu ve onlar öldüğünde varis olarak Batuga'nın geçmesi gerektiğini  söyler.

Akkız ve yanındakiler Barak hanın torunu Sayira'nın geleceği yola tuzak kurup baskın yapar. Sayira'nın yerine kendi çaşıtlarını geçirirler. Çaşıtlarından öğrendikleri bilgilere göre şifanın Batı Gök Kağanlığındaki bir ağaçta olduğunu ve ağacı çok sayıda İtbarak'ın koruduğunu öğrenirler. 

Bir plan yapıp Rus elçisinin Obar'a tacın yeriyle ilgili yalan söylemesini sağlarlar. Elçiden tacı bir Kamın parçalayacağını duyan Obar çok sayıda askerle oraya gider. Gittiği yerde tacın parçaları sandığı bölümleri gören Obar; bunun gerçek olduğunu zannedip öfkelenir. Kendilerince ktsal sayılan tacın parçalandığı haberinin tüm İtbaraklara ulaşması için emir verir.

Akkız ve kızlar İtbarak kadını kılığında Batı Gök kapısından içeri girip saldırırken Batuga, Yaman ve Gökmenler başka kapıdan saldırır. Ağacın etrafındaki çok sayıda asker Batugaların saldırdığı kısma takviye gidince kızlar panzehir olan reçineyi ağaçtan almayı başarır. Batugalar ve Akkızlar birleşip saraya giderken Obar komutasındaki İtbaraklar ile karşılaşırlar

Hiç yorum yok:
Write comments