23.05.2018

Diriliş Ertuğrul 119. bölüm özet. Heybenin sırrı ne?

Almila hatun adamlarına Günalp beyin itimatını kazanmaları gerektiğini söyler. Hayme ana vaktinde gelmeyen Sugay'ın kaybolduğunu başına bir iş geldiğini düşünüp Günalp'e söyler. O da alpler ve adamlarıyla kadının peşine düşer. Kadını onları takip eden Almila ve adamları sayesinde kurtarırlar. Bu arada Osman obada kimsenin sütünü kabul etmemiştir. Almila bu hareketiyle Günalp'in gözüne girip itimadını kazanır.

Ertuğrul alpleri ve Noyan yaptıkları yolculukta Bilecik komutanı ve askerlerinin tuzağına düşmüştü. Yaralanan Bamsı'nın durumu iyidir. Vuruşma sırasında Ertuğrul Noyan'ın hayatını kurtarır. Noyan'ın gözü sultanın Ertuğrul'a yolladığı heybenin içindekilerdedir. Yolda Noyan onları sürekli Ögeday'a tabi olmaları için ikna etmeye çalışır.

Karadeniz kıyısından Ögeday'ın kendilerine yolladığı tekneye binerler. İndikleri yerde Ögeday'ın otağına giderken saldırıya uğrarlar. Ertuğrul'un taşıdığı heybenin peşindedirler. Bunları da bertaraf etmeyi başarırlar. Noyan öncülüğünde Ögeday'ın karargahına girerler.

Ertuğrul heybesinin içinde onun hanedanlığının geleceği olduğunu; bazı komutanlarının onun buyruklarını dinlemediğini söyler. Sultan'a yazdığı mektup ile sanki heybenin içinde o komutanların isimleri ve delilleri varmış gibi etrafa dedikodu yaymaları planını kurmuştur. Bu plan ile komutanlar Ögeday'ın karagahına varmadan onlara saldrırıp heybeyi almak istemişlerdir. Aslında heybede komutanların isimleri yoktur. O saldıranları Öğeday araştırırsa zaten ihanet eden komutanlara ulaşacaktır. Ögeday adamlarına bunu araştırmalarını buyurur. 

Almile'nın adamları ise Selçuklu sultanının yolladığı bir mektubu götüren kişilere saldırır. Mektupta moğol faailyetleri yazmaktadır. Selçuklu askerlerini öldürüp mektubu alan adamlarına Almila hatun; mektubu moğol askerlerini Selçuklu askeri kılığıyla Günalp'e yollamalarını ister. Günalp getirilen mektubu okur ve onu getiren elçiye Selçuklu ile kendi aralarında kullandıkları bir şifreyi sorar. Tabi ki Moğol askeri bunu bilemez. Almila da bunu öngörmüştür zaten. Günalp'in bu askerlerin peşine düşmesini böylece kendilerinden uzaklaşmasını planlamıştır. Günalp de casus olduğunu anladığı askerleri takip edecektir.

Ögeday; Sultan'ın kendi kanıyla imzaladığı yeni barış teklifini kabul eder ve kendi kanıyla imzalar. Ertuğrul'a kendisine katılmayı teklif eder. Ertuğrul adama övgüler düzerek Ögeday'ın emrine girmeyi kabul ettiğini söyler. Dışarıda bekleyen Turgut ve Bamsı ise orada tanıştıkları bir Türkten diğer bütün Türk obalarına Ögeday'ın tabii olma teklifini; kabul etmeyenlerin şuurunu yıkadığını öğrenir.

Hiç yorum yok:
Write comments