23.02.2021

Uyanış: Büyük Selçuklu 22. bölüm özet. Melik Tekiş isyanı başlatıyor


Tapar acilen saraya getirilir. Durumu ağırdır. Tedavisi yapılır ama ölüm riski fazladır. Tapar'ın vurulduğu haberi Başulu'nun içine ateş düşürür. Sencer de abisi için hemen saraya koşar. İntikam için ve geçmiş olsun demek için Melikşah'la konuşur. Gevher de çok üzülüp perişan olup neredeyse bebeği düşürme tehlikesi geçirir

Sabbah da bir plan yapar. Şelemzar'ı ele geçirebilmek için şehre fedailerini tüccar, hekim, alim talebesi kılığında sokmaya başlar. Kendisi de acizlere yardım etme bahanesiyle yaklaşıp kışkırtmaktadır. Gazali Şelemzar'a gelip Turna'yla medrese meselesini konuşurken yeni dükkan açan bir Batıni ile konuşur. Adamın cevaplarında Batınilik alamatlerini görüp rahatsız olur

Sencer Markus'u bulmak için Kont Albert'ten yardım ister. Onun hain olduğunu henüz duymamış olabilecek uzaklıktaki bir haçlı birliğine buluşmak için haber yollar. Onlar Albert'le buluştuğunda Sencer haçlıları konuşturup Markus'un yerini öğrenmeyi planlamaktadır. 

Tapar'ın yaralandığını duyan Tekiş de saraya gelir. İmalathane baskınının hesabını da sormayı planlamaktadır. Ancak Melikşah ona oğlunu kışkırttığı için kılıç çeker. Tekiş intikam alıp göze girmek için yanıp tutuşurken Prens onunla buluşur ve Albert'in buluşacağı haçlıların yerini söyler. Haçlıları onlarında sevmediğini onları Tekiş öldürürse göze de gireceğini söyler

Albert haçlılarla buluşup tam Markus'un yerini öğrenecekken Tekiş baskın verir. Oraya gitmekte olan Sencer'e de pusu atıldığı için yetişemez. Albert dövüşür ama askerleri öldürmemeye çalışır. Bir tek o kaldığında sultan için çalıştığını söyler ama Tekiş ona kılıç çalar. Sencer seslenip durdurur. Kurdukları pusuyu bozduğu için ona kızar. Tekiş yaptığını anlasa da geri adım atmaz. 

Sultan Melikşah çatışmayı görüp şaşırır. Sencer olanları anlatır. Allahtan Albert ölmemiştir. Hemen yaralarıyla ilgilenirler. Haçlıları konuşturamamış, Markus'un yerini öğrenememiştir. Oğlunun intikamını alması engellenmiştir. İntikam kisvesi altında göze girmek için bunu yaptığını anladığı kardeşine gidip obasının ortasında ondan hesap sorup tokat atar. O da oğluyla isyan başlatmak ve tüm hanedanı öldürmek için plan yapıp bölüm sonunda harekete geçer.

Zübeyde hatun hekimin manevi şifanın Tapar'aiyi geleceğini söylemesi üzere hemen Başulu'ya gider. Zübeyde hatun ve Hace yakalanmayı göze alarak anneyi saraya sokar. Lakin Terken hatun Tapar'ın yanına girerken onları görür. Kendisi de içeri alınmayınca sultana gidip onunla içeri girer. Başulu zamanında saklanmıştır. Tapar annesini sayıklayıp iyileşme belirtisi gösterir.  

Haçlı ordularının Anadolu'ya sızıp obaları basacağı ve katliam yapacağı haberi gelir. Sultan Melikşah Kılıç Aslan'ı Anadolu'ya göndermeye karar verir. Haçlıların onunla anlaştıklarını düşünüp Anadolu'ya saldırmaktan vazgeçebileceklerini düşünür. Ayrıca Haçlılar Kılıç Arslan'a saldırıp Anadolu'ya varmadan onu öldürmeyi planlayacaklardır. Bu işin başına Markus'u verecekleri de belidir. O zaman Sencer ve adamları konvoya eşlik edecekleri için Markus'u öldürüp intikam da alınmış olacaklardır.

Sencer Turna'ya burada tek başına kalamayacağını; kendisinin de sürekli gelip gitmesinin münasip olmayacağını söyler. Bu yüzden tez zamanda evlenmeleri gerektiğini söyler. Şelemzar'ın tasarrufunun devlette olduğunu ekler. Tam giderken Faysal'la karşılaşan Sencer onunla Turna meselesi yüzünden restleşirler. Sencer Faysal'a tokat atar. 

Markus art arda başarı elde edince ne zamandır istediği Livia'yla beraber olmak ister. Şambender Nikolas onun manevi babası olduğu için izin vermek istemeyince adamı öldürür. Kılç Arslan olayını öğrenen Markus tam da tahmin edilen gibi onu öldürmek için saldırı hazırlar. 

Terken ise Melikşah'ın neden oğlu Tapar'a tokat attığını öğrenmek ister. Tacilmülk'ten olanları öğrenen Terken daha önceki Başulu tahkikatlarına devam etmeyi planlar. Tapar kendisine gelince Melikşah hemen oğluna gider ve ona elleriyle yemek yedirir. 

Sencer alpleriyle Kılıç Arslan vazifesi için hazırlanır. Sultan da sarayda tuttuğu Kılıç Arslan ile görüşüp vazifeye hazırlanmasını emreder. Kılıç Arslan'ı saraydan çıkarırken herkes görür. Markus adamlarıyla konvoya pusu atar ama Melikşah'ın da sonradan adamlarıyla gelmesiyle Markus ölür




Hiç yorum yok:
Write comments