22.04.2021

Kuruluş Osman 55. bölüm özet. Osman bey Nikola ve Togay'la cenk hazırlığında


Osman bey Nikola'ya karşı cenki başlatır. Nikola beklemediği bu hamle ile şaşırır. Malhun hatun da alpleriyle Osman beyin emrinde savaşır. Bey kızı yaman cenk etse de Osman onun hayatını uzaktan atılan bir oktan kurtarır. Söğüt'te de barutlar ateşlenir. Cerkutay'ın ateşlediği barut izi söner. Adam işi bitti diye düşüp meşalesini söndürmüş olduğu için sıkıntı yaşar. Hatta son anda kaçabilir. Nikola Söğüt'te tünellerin havaya uçurulduğu ve askerlerinin öldüğü haber alınca savaştan çekilir

Yarhisar tekfuru Moğola vereceği vergileri arttırınca ahali oradan kaçar ve adil olduğunu düşündüğü Osman beyin obasına sığınır. Nikola sığınmacıların içine olan biteni gözetlesin diye bir de adamını yerleştirir. Osman bey sığınmacılara yer bulunana kadar obasında çadır açsa da alplerine gözlerini üstlerinden ayırmamalarını emreder.

Togay Nikola'ya gelip yenilgisiyle dalga geçer ama Yar hisar ahalisinin bir kısmının Osman'a sığınması onun vergi toplamasını zora sokacağı için tadı kaçar. Üstelik bu ahaliyi başkalarının da izleme durumu olabilecektir. Bir adamını Osman'a yollayıp sığınmacıları ister ama töre gereği Osman hiç birini vermeyeceğini söyler. Bazı beyleri bu karardan hoşnut olmasa da sığınmacıların verilmemesi kesinleşir.

obada tuttuğu Petrus ve arkadaşına serbest kalmaları için bir görev daha verir. İnegöl'e gidip Nikola'dan ne zaman nerede saldıracağını öğrenmesini ister. Ancak bu kez Nikola bu oyuna gelmez ve şüphelendiği adamı obaya yerleştirdiği casusla yüzleştirir. Casus onu Kayı obasında esir olarak gördüğünü söyleyince Nikola papanın sadık hizmetkarını öldürüverir. 

Nikol ve Togay birleşip Osman beye karşı ittifak eder. Osman bey Aksakallıların başıyla durumu konuşur. Cenk kararı alırlar. Nikola ile ticareti bahane edip İnegöl'e sızma planları kuran Umur bey Osman beye destek kuvvet göndermek istemez. Ancak Malhun hatun yanına alplerini alıp Osman beyin yoluna çıkıp onunla cenk etmek ister. Osman bey kabul eder. 

Hiç yorum yok:
Write comments