13.04.2021

Uyanış: Büyük Selçuklu 28. bölüm özet. Turanşah Hace'den intikam almak istiyor


Melikşah büyük sırrı öğrendiğinde çok incinir. Kendisinden Başulu'nun saklanmasını kaldıramaz. En büyük kızgınlığı Hace'yedir. Ona bir müddet gözünün önünden ayrılmasını ister. Sencer ile normal konuşurken Başulu'ya sırtını döner. Hayyamla ardından Zübeyde ile de konuşurlar. Zübeyde kendisini çok iyi ifade eder. Terken hatun üzerine çok gelince konuyu kapattırır. Sencer de karısına ve yakınlarına sırı açıklar. Meliklik için sultanın hükmünü beklemektedir. 

Elinden Başulu'yu kaçıran Sabbah sırrın aşikar olduğunu duyunca Kirman meliki Turhan şah'a olup biteni haber verir. Melikşah'ın amcasının oğludur ve babasını Melikşah'la yapılan savaşta kaybetmiştir. Ancak Turhan şah babasının ölümünden Hace'yi sorumlu tutmaktadır. Melikşah'ın tahta hile ile çıktığını ve bunu oyun kurarak Hace'nin düzenlediğini öğrenince soluğu sarayda huzurda alır. Melikşah'tan Hace'yi isterken Sencer'in melik ilan edilmesini istemediğini söyler.

Melikşah kararları kendisinin verdiğini söyleyip Turhan şahı huzurundan yollar. Hace'nin Sencer'in obasında olduğunu öğrenenen Turhan şah oraya gider. Sencer tabi ki Hace'yi ona vermez. Annesini hainlikle suçlayan meliğin ardından adamı da Turna'yı itekleyince Sencer adamın boğazını oracıkta keser. Çekilen kılıçlar Melikşah'ın gelmesiyle zorlukla kınına girer. Melikşah Hace'sini görevinden azleder. Hace Kınık obasında kalmaya başlar

Turan şah Tekiş ile görüşmeye gider. O gelmeden önce Sabbah hekim kılığında Tekiş'e gidip ortaklık teklif etmiştir. Şelemzar'ı almayla ilgili ittifak ederler.

Kuver kalesi komutanı Sabbah'a 'Bizans ateşi' denilen suda bile yanmayan bir karışım vermeyi vadeder. Karışım için gereken malzemeleri de bu karışımı yapmayı bilen 2 ustayı da vereceğini söyler. Ancak ustaların can güvenliğini üstlenmeleri gerekmektedir. Şelemzar'ı bu ateşle savunmayı düşleyen Sabbah seve seve kabul eder. 

Kuver kalesinden Bizans ateşi yapım malzemelerinin Şelemzar'a gideceğini öğrenen Melikşah hemen iki oğlunu da bu malzemelere ve ustalara el koymaları görevini verir. Meliklerin tüccar kılığında Şelemzar'a girmeleini kendisine kapıları açmasını ister. 

Sencer ve Tapar yoldaki arabaları durdurup adamları öldürüp ustalara ve malzemelere el koyar. Kılık değiştirip arabaların içine saklanıp Şelemzar'a girerler. Kapıyı açtıklarında sultanın henüz gelmediğini görürler. Çünkü Turan şah Hace'yi ele geçirmiş; boğazına dayadığı bıçakla sultan ve askerlerinin karşısına dikilmiştir. 

Hiç yorum yok:
Write comments