4.12.2021

Aziz 5. bölüm özet. Delege Piere Efnan'ı konuşturmaya çalışıyor


Handan hanım; evlenme yolunda olsalar da hala ve Maksude'nin kendilerini istemediğinin farkındadır Onların tekrar gönlünü kazanmak için kızın doğum gününde tanıdıklarla yemek organize eder. Delege Piere'i de çağırır. Adem de Kenan'ı çağırır. Handan'a kızan ve tekrar aile olmak isteyen Maksude halı atölyesine gidip Aziz ve Efnan'ı da yemeğe çağırır. Hatta Efnan'a elbise hediye eder. Aziz kesinlikle Efnan'a gelmemesini söyler. 

Efnan Azime'nin gazı ve Maksude'nin kendisine yolladığı arabanın etkisiyle elbiseyi giyip yemeğe gider. Aziz ne kadar karşı çıksa da Maksude kızı içeri alır. Galip bey Efnan'ı atölyesinde çıkardığı olaydan ve söylediklerinden tanır. Kızı sofrada istemez ama Pşere olur verince razı olur. Efnan onların sofra adabıyla yiyemez. Dilruba gibi piyano çalamaz ama çok güzel bir türkü söyler. Kasıntı kişiler haricinde herkes kızı doğal bulur. Aziz kızdan etkilenir ama etkilendiğini kabul etmek istemediğinden kızı haşlar. Dilruba yemekte Aziz'in kendisine hediye ettiği tacı takmıştır

Adem; babasına şantaj yapıp evliliğe onu ikna etmiştir. Galip bey ondan abisinin mektubunu ister ama oğlu düğünden sonra vereceğini söyler. Galip bu sırrı Adem'in bildiğini ve mektubunda onda olduğunu Piere'e söyler. Kenan'ın evine giren hırsız Adem'in mektubu içine koyduğu çatlak vazoyu da çalar. Hırsız vazoyu çarşıda birine satar. O da çarpıp çatlattığını söyleyerek Efnan'a satar. Adem sarhoşken Kenan'a o vazonun çok önemli olduğunu söyleyince adam araştırmaya başlar. Hırsızın sattığı kişiye ulaştığında vazonun artık Aziz'in evinde olduğunu öğrenir.

Piere Efnan'ın düşürdüğü ve düşürdüğünü fark edince çok üzüldüğü annesinin oyasından oğlunun öldüğü gece saldırdığı kız olduğunu anlamıştır. Bölüm sonunda kıza konuyla ilgili sorular sormak için askerlerine aldırtıp yanına getirtir. Kızın konuşmayacağını anlayınca ona yaklaşmak için isterse ona yemekteki diğerleri gibi davranmasını sağlayabileceğini söyler

Aziz halı atölyesini kurmuştur ama Fransızların direktifini geçip kimse onlara ip satmaz. Açık arttırmaya giderken amcası onu adam tutup dövdürtmeye kalkar ama Aziz adamlardan kurtulup ip mezatına katılır. İpler için amcasıyla çekişir. İpleri pahalıya almak zorunda kalır. Bu yüzden işçilere para veremez. Üstelik bir de iplerini vermemek için yandığını iddia ederler. 

Aziz de yanına iki kişi alıp parasını verdikleri halde kendilerine verilmeyen ipleri depoya girip çalar. İçeriye gelen birkaç Fransız askerini etkisiz hale getirirler.  Ancak Mustafa'nın oğlu onlardan habersiz onları takip edip depoya girmiştir. Fransız askerleri içeri girince çocuk orada saklansa da mahsur kalır. Atölyeye çaldıkları ipleri getiren Aziz ve diğerleri çocuğun depoda olduğunu öğrenir. 

Hiç yorum yok:
Write comments