16.02.2022

Destan 11. bölüm özet. Batuga Akkız'ı kurtarmak için kendisini açık ediyor


Ulu Ece'nin talimatıyla Vargı beg; içerideki Akkız ve Batuga'yı yakmak için askerler çadırları ateşe verir. Saltug ve Temur içeri girip onları çıkarmaya çalışır ama Batuga'nın eli kelepçelidir. Kesmek için davrandıklarında Akkız engel olmaya çalışır. Ulu Ece orada Temur'un atını görünce içeride oğlunun da olduğunu anlar. Vargı beg kelepçenin anahtarını bulup zaten baygın olan Batuga'yı ve dumandan bayılan Akkız'ı dışarı çıkarır

Atv ekranlarında yayınlanan Destan dizisinde bu bölüm Alpagu han herkesi Batı Gök Kağanlığına çağırır. Beglerine Balamir'in yokluğunun ardından yerine kendi oğlu Kaya'yı yabgu ilan ettiğini söyler. Hanlıktan sonraki en önemli görev imiş. Bir beg çıkıp buna itiraz edince Alpagu han onu öldürür ve böylece diğerleri kararını kabul etmek zorunda kalır

Çolpan çadırında sakladığı Balamir ile Alpagu'nun öldürdüğü beğin oğluyla iş birliği yapmak için anlaşırlar. Genç adam öldürülen babasının intikamını Alpagu'dan almaya yemin eder. 

Akkız ve Batuga bir mağarada kendilerine gelip olanları hatırlamaya çalışırken içeri giren Saltuk ve Temur onun eksik olmadığını anlar. Temur kendisine söylemediği için kızar. Batuga bu sır ortaya çıkarsa bildiği için onunda başının gideceği için söylemediğini söyler ama Temur yine de onu affetmez.

Saltuk duruma adapte olup hemen Dağ obasına gider. Orada Yaman, Sırma, Tutkun'u arar. Bulamayınca kurdu ve Künata'yı alıp çıkar. Çolpan ile aralarındaki bağ kopmuştur. Vargı beg adamlarıyla onları takip eder. Akkız ile buluştuklarında saldıracakken Temur da onlarla gidince saldırmaz. Kurt; Sırma'nın giysisinin kokusundan tutuldukları yeri bulur ama esirler çoktan götürülmüştür. Temur'un gittiğini sanan Vargı beg adamlarıyla saldırır ama tegin gelip onları kurtarır.

Sırma ve Yaman'a bildiklerini söyletmek için işkence derler. Onların haline dayanamayan Tutkun içeride kimsenin olmadığını zannederek Akkız'ın pençe olduğunu söyler. Rahip bunu hemen kullanmak için Akkız'a bir not bırakır. Candaşlarına kavuşmak istiyorsa onunla sarayda buluşmasını ister.  

Tutsakları bulamayacaklarını anlayınca saraya dönerler. Alpagu han da Günseli de Batuga'nın gelmesine sevinir. Çinlilerin değil kaçak Balamir'in adamlarının kaçırdığı yalanını söylerler. Akkız'ı ortadan kaldırmak isteyen Ulu Ece'nin verdiği akılla onu yabgu töreninde ortaya çıkıp pençe olduğunu söylemeye zorlarlar. Eğer pençe olduğunu söylerse candaşlarını kurtaracağını söyleyince Akkız kabul eder ama Batuga'ya engel olmasın diye bir şey söylemez. 

Yabguluk töreni sırasında Akkız ortaya çıkıp pençe olduğunu söyler. Onu direğe bağlayıp oklayacaklarken kızın tünellere gönderdiği Batuga yetişir. "Durun" diye bağırarak ortaya çıkar. Herkes şaşkınlığını attığında Ulu Ece töreye hana yalan söylediği için onu öldürtmek ister. Batuga yargılanma talep ettiğini Akkız'ın da tanığı olduğunu söyler. 


Hiç yorum yok:
Write comments