23.02.2022

Destan 12. bölüm özet. Tılsım Bigenin ölümünün perde arkası

 


Atv ekranlarında yayınlanan Destan dizisinin bu bölümünde Batuga'nın doğumunu ve çocukluğunu izledik. Annesi Tılsım onu doğururken çok zorlanmış. Doğduğunda avucunda kan pıhtısı ile doğduğu için herkes çok sevinmiş. Efsaneye göre avucunda kanla doğan erkek çocuk acunda hüküm sürermiş. Ancak Alpagu'nun sevinci kısa sürer. Doğan çocuk sakattır.

Babası töreye göre 10 yıl boyunca sakat çocuğuna isim koymamış. Bir yemek sırasında sofradaki bir ayrıntıyı fark eden çocuk sayesinde Ulu Ece'nin zehirlenmesi engellenmiş olur. Bu olaydan sonra çocuğa isim konmuş: Batuga. Ancak çocuğun tahta geçmesi yine de imkansızmış.

Sürekli savaş halinde olan Dağ ile barış yapılması için Tılsım Bigeyi kuma olarak Alpagu'ya alırlar. Bunu sindiremeyen Ulu Ece meğerse sürekli Tılsım'ı zehirleyerek karnındaki doğacak çocuklarının düşmesini sağlamış. İnatla tutunan Batuga'yı ise doğumda sakatlatmış. Yıllar sonra Ulu Ece bunları yaptırdığı hizmetliyle konuşup kadını öldürürken Kaya tüm bunları öğrenir

Ulu Ece kıskançlıkla yeni bir oyun kurar. Vargı begi çağırıp Çin ile ittifak kurmasını; bunun karşılığında prensesi ile oğullarından birini evlendireceğini vaad eder. Alpagu'nun Çin üzerine sefer yapmasını sağlayıp çok sayıda alpini kaybetmesini ve tuzağa düştüğünü öğrenmesini sağlar. 

Baş Ulu öyle bir plan kurar ki; Alpagu, ölü Çnli askerin üzerinde karısının saraydan babasına bilgi uçurduğunu; Dağ hanının da Çinlilerle birlik içinde olduğuna inanır. Diğer taraftan babasının ağzından Tılsım'a haber yollayıp ihanetini Alpagu'nun öğrendiğini kendi ve çocuğunun canı için hemen saraydan kaçıp obaya gelmesini yazar. 

Tılsım korkarak çocuğuyla kaçar ama yakalanıp Alpagu tarafından öldürülür. Evdeşinin cesedini Dağ obasına getiren Alpagu orada Dağ hanını ve Akkız'ın babasını öldürür. Alpagu saraya döndüğünde orada bulunan Dağlı herkesi öldürtür. Sarayında bir tek Batuga kalmıştır. Etrafındaki herkes saltuk hariç Tılsım'ın öcünü alabilecek hain Dağ kanından Batuga'yı öldürmesini ister

Batuga konuşulanları duyup sağ kalabilmesi için aklının gittiğine inanılması gerektiğini düşünür. hanın buyruğuyla cellat Batuga'yı öldürmek için yay kirişini çocuğun boynuna dolar. Çocuk korkudan bayılır. Ayıldığında zor da olsa aklı gitmiş gibi davranır. Yıllarca da bu oyunu sürdürür. Hikayeye dönüldüğünde Alpagu; yargılanana kadar Akkız ve Batuga'yı hapseder. 

Hiç yorum yok:
Write comments