16.03.2022

Destan 15. bölüm özet. Sabarlar; Akkız'a annesinden haber getiriyor


Dağ obasına gelen Balamir gitmek ister. Batı Gök kağanlığına gitmesin diye çiçeği bahane edip onu tutmak isterler. Askerleri obaya saldırınca Akkız; çiçekli kızın kanını akıttığı bıçakla Balamir'i keser. Balamir mecburen Künata'nın iyileştirici bir şey bulmasını bekler. Balamir'in durumu ağırlaşmayınca Künata da geçmişten bir misal verince Batuga aynı şeyi denemek ister. Akkız'la ikisi çiçekli birisinin kanıyla ellerini kesip aşı gibi az bir bulaşı yaparlar. Çiçeği hafif geçirmeyi planlamaktadırlar. 

Timur taht odasında saraydaki hainleri anlatacakken Alpagu han onu hainlikle suçlar. Kandaşı Kaya çadırda baygın gibi yapıp etrafı dinlemiş; Timur'un sırrı bildiğini öğrenmişmiş. Babasına bunu söyleyince Alpagu; hana ve töreye yalan söyleyip Batuga'nın akıllı olduğunu sakladığı, onun saraydan kaçmasına yardım ettiği için derhal Timur'u odasına kapatır. Oğlunun canını almayı düşünür.

Batuga; hanın tahtına yeni bir ok saplatır. Timur odasınadan çıkmadığına göre okları o saplamamktadır. Alpagu'nun kafası karışır. Herkesi toplayıp tek tek suçlar. Timur'u kaçırmazlarsa yaptıklarını hana ok yoluyla söyleyeceklerini söyler. Batuga bunu duyunca saraydaki tüm hainlere tek tek haber gönderir. Ancak Timur'un odası iyi korunduğu için isteselerde onu kaçıramazlar. Alpagu saraydan çıkış yasağı koyar. Herkesteki mühürleri anahtarları toplar. Güvercinleri boğdurup şahinleri hapseder. 

Bu arada tüm haberleri dağıtan, tahta ok saplayan Günseli hatunmuş :)

Batuga bu sefer hana okla haber yollayıp hainleri öğrenmek istiyorsa Timur'u serbest bırakmasını yazar. O sırada tirnek için gelen beylerden Kaya; Timur'u hainlikten yargılanmasını istediklerini söylemelerini ister. Alpagu Timur'u affedip tahtındaki yerine oturmasına izin verir. Beyler hem tirnek hem de Timur'u ihanetten yargılamak isteyince hepsini kılıçtan geçirir. Şans eseri Çolpan; çiçek bulaştırma riski yüzünden ve obası karantinada olduğu için gitmemiştir.  

Batuga bu haberi alınca kendisini suçlar. Çolpan yanına aldığı Balamir ile yas için beylere gittiğini söyleyip Dağ obasından çıkar. Yabguluğunu yapmak için Batı Gök Kağanlığına giden Kaya'nın karşısına çıkarlar. Alpagu tüm boy beglerini öldürdüğü için onun bütün askerlerini öldürdüklerini ve orayı aldıklarını söylerler

Atv ekranlarında yayınlanan Destan dizisinde Alpagu Timur'u dağ obasına gönderip batuga'dan sarayındaki hainleri öğrenmek için buluşmayı kabul eder. Tutkun Timur için adam da kadın için endişeli olsalar da karşılaştıklarında teğin yine de sevdiği kadına tavırlı davranır

Bu arada #AkBat çifti; kendilerine çiçeği bulaştıran kızı konuşturduklarında bunu Gök saraydan İlbe'nin yaptığını öğrenirler. İlbe'nin kızı da Batugalara çiçeği bulaştırsın diye kız seçmek için gittikleri obadan çiçek kapmıştır ve saraya çiçeği getirmiştir. 

Sabarların başındaki kişi saraya gelip gelin kervanının Pençe tarafından çapullandığını söyler. Alpagu telafi edeceğini söyler. Ardından gitmeyi hiç istemeyen Kır Çiçeği onlarla yollar. Çalayır da onunla gider. Mola yerinde Kırçiçek ve Çalayir kaçıp Dağ obasıan Batuga'nın yanına gider. Sabarlar onları takip eder. Pençe'yi istediklerini söylerler. #akbat ortaya çıkınca da Akkız'a onu annesine götürmek için geldiklerini söylerler.  

Hiç yorum yok:
Write comments