20.05.2022

Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı 31. bölüm özet. İlyas ve Oruç şehit oluyor


Hızır Don Diego ve sevgilisini yakalar ama tam öldürecekken Selim Tumi'nin adamları saldırınca düşman kaçar. Diego'yu kaçıranlardan birini yakalar ve onun Tumi'nin sağ kolu olduğunu görürler. Oruç'un karşısında konuştururlar. Tumi'ye giden Murat; elindeki esir karşılığında Diego'yu ister. Selim Tumi hem vermeyip hem de kendilerine üstten üstten konuşunca sağ kolunun cesedini emire yollarlar.

Diego azalan adamlarıyla Barbarosları alt edemeyeceğini anlayınca bir Rodos amiraliyle buluşur. Amirali beraber hareket etmeye; Jijel'i basıp geri almaya ve Barbaroslardan kurtulmaya ikna eder. 

Piri reis Osmanlı devletindeki değişiklikten haber getirir. Şehzade Selim sancağını terk edip payitahta yürümüştü. Babası Sultan Beyazıt tahttan çekili ve yerine sonradan adı Yavuz Sultan Selim olacak şehzade geçer. Hızır ve Oruç; Piri'yi hediyelerle sultanla konuşması için payitahta gönderir.   

Tumi'nin hainliği aşikar olunca Barbaroslar Cezayir'e oradaki esnafın da yardımıyla baskın yapar. Cezayir tahtına Oruç reis otururken Tumi'yi öldürür. Sultan olan Oruç; halka altın dağıtır ama oradaki mevkilere kendi adamlarını yerleştirdiği için bir esnafın kinini kazanır. O esnaf üstü kapalı bir şekilde mevki ister ama Oruç olumsuz cevap verir.

Diego'nun Amiralle buluştuğunu öğrenen Hızır; onların Jijel'e gelmesini engellemek için denizde onlara tuzak kurar. Tüccar gemisi kılığında yaklaşıp onlar anlamadan gemileri topa tutarlar. Amiral Jijel'de Diego'ya destek veremez hatta askerlerini ve yara alan gemilerini bırakıp kaçar. 

Diego ise amiralin geleceğinden emir bir şekilde Jijel'e saldırır. Onu yakalamak ve abilerinin sevdiklerinin öcünü almak için İlyas mevkisini terk eder. Ormanda Diego'nun kurduğu tuzağa düşen İlyas ve eşi Esma orada öldürülür. Bunun olacağını anlayan Oruç gittiyse de ancak kardeşinin son nefesine ve sözlerine yetişebilir. Sonrasında Jijel'e gelen Hızır da en küçüklerinin ölümü karşısında yıkılır. Kardeşlerini gömerler. 

Diego ve amiral yine bir plan kurar. Bir korsan yatağı olan adaya saklanır. Hızır oraya gittiğinde sadece amirali bulur. Amirali konuşturduklarında Diego'nun Oruç'u öldürmek için tuzak hazırladığını öğrenirler. Gerçekten de Hızır'ın yanına gitmek için hareket eden Oruç'un karşısına kendisine mevki vermediği için Diego'nun tarafına geçmiş hain esnaf çıkar. Halka saldırı olduğunu söyler. Oruç; kardeşine gitmek yerine halkına yardıma gider ve orada şehit edilir. Hızır son anlarına yetişebilir. 

Piri reis gelir ve amcasının bir fırtına da öldüğünü söyler. Ayrıca Sultan Selim; Hızır'a Hayrettin yani 'dinin hayırlısı' lakabını vermiştir. Kendi elleriyle yaptığı yüzüğü de Hızır'a yollamıştır. Abisinden gelen Barbaros isminin yanına Hayrettin'i de ekleyen Hızır artık tarihteki Barbaros Hayrettin olmuştur

Hiç yorum yok:
Write comments