26.05.2022

Kuruluş Osman 95. bölüm özet. Yeni sınırlar yeni düşmanları obanın başına bela yapıyor


Çobanoğullarının başındaki Ali bey; aileden Ertuğrul beyin ve Osman beyin yiğitliklerinden memnundur. Babasından onlara hayran olarak yetiştirilmiştir. İnegöl'ü fetheden Osman'ı tebriğe ve desteğe gelmektedir. Osman bey için onur niteliğindedir. Tüm oba değerli misafirler için hazırlık yapar.

 Ak sakallılar da Osman beye Türkün istikbalinin onda olduğunu bildirir. Osman beyin hedefi Bursa'dır ama oraya ulaşmak için ve kendisine saldırmak için imparatorun toparladığı orduya direnebilmeleri için Yenişehir'i almaları ve savunma hattı oluşturmaları gerekmektedir. Ayrıca akın akın uçlara onun himayesine girmek isteyen Türkmene yeni yurt bulması da gereklidir. 

Barkın ve Romanos birleşip plan kurar. Çobanoğlu Ali'nin oğlu Mustafa'nın lalası Ahmet; üstad Aryus'un talebesiymiş ve yıllardır çocuğu babasına ve Osman'a karşı doldurmaktaymış. Ahmet'in daha da gaza getirdiği Mustafa yemek yerlerken Osman ve oradakilere hakarete varan sözler söyler. Lalası Ahmet de yanlarındaki bir asker de olayı körükler. Turgut bey olayı sakinleştirmeye çalışırken Ali bey gelir ve oğluna tokat atar.

Romanos moğol komutanı ve Türk düşamanı Cebe ile kanlı bir anlaşma yapar. Osman beyi zayıflatmak ve Çobanoğullarıylaarasını bozmak için el sıkışırlar. Cebe Kayı obasına gelir. elinde Sultan Alaattin'in fermanı vardır. İsyandan kaçan moğol artıklarını bulup cezalandırma görevinin kendisine sultan tarafından verildiğini söyler. Osman bey Moğol'a güvenmeyip yanına Cerkutay'ı verir. 

Çobanoğullarının kervanına saldırılınca Turgut bey, Mustafa ve lalanın da olduğu grup saldırganların izini sürer. İkiye ayrıldıklarınada hain bir saldırı olur. Lala'nın adamları Mustafa'ya ve etrafındakileri yaralar. Turgut bey zehirli ok yüzünden kendinden geçer. Romanos oraya gelip Lala Ahmet'i Turgut'un bıçağıyla öldürür. 

Bayılan Turgut kendisine gelir. Bıçağının lalanın kalbinde ve adamın cesedinin yanında olduğunu görür. Son kalan gücüyle hançeği çıkarmaya çalışırken Mustafa kendine gelir. O sırada diğer kola ayrılan Kayılar da gelir. Turgut beyin hançerin üzerindeki elinin; saplamak için olduğunu zannederler. O sırada kendine gelen Mustafa olay çıkarır. yaralı ve ölüleri obaya getirirler. 

Ali bey geldiği topraklarda kervanına saldırılınca bir de üzerine adamlarına saldırılınca güvenliği sağlayamadığı için Osman beye yüklenir. Obaya gelen alplerinin ölüler arasında dostu sandığı lala Ahmet de vardır. Yaralı oğlu bunu Turgut beyin yaptığını; gördüğünü hınçla anlatır. Kayının adamları da gördüklerini anlatır. 

Ali bey suçlu gibi görünen ve hala baygın olan Turgut beyi kısasa kısas için Ali bey öldürmek ister. Mahkeme kurmadan bunu yapamayacağını söyleyen Osman bey kendisine engel olunca Ali bey adamlarını da alıp hışımla ve meydan okuyarak obayı terk eder. 



Gündüz beyin ölümünün ardından Ayşe hatun konuşmamaktadır. Oğlu Aktemur annesiyle konuşup onu yasını bırakması için iknaya uğraşır

Atv de yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde Bala obada bayılır. Osman bey onun için endişelense de hamile olduğunu duyunca çok sevinir ve yemekte misafirlerine bu muştuyu verir. 

Kosses olan biteni anlatmak için obaya gelir. Osman ondan bulunduğu yerdekalıp malumat toplamasını ister. Kosses Şeyh Edebali'nin önderliğiyle kelimei şahadet getirip müslüman olur

Hiç yorum yok:
Write comments