1.03.2017

Muhteşem Yüzyıl Kösem 2. sezon 13. bölüm (43.bölüm) özet

Geçen bölüm sonunda amcası Mustafa'nın durumunu gören Murat ertesi gün bazı kararlar alır. Kemankeş'i yeniçerilerin başına getirirken Abaza Mehmet'i kubbe veziri yapar. Halka da karalarını duyurur. Tütün içmek, ekmek, satmak yasaktır. Kahvehaneler ve meyhaneler kapatılıcaktır. Yatsı namazından sonra lüzumsuz yere 2den fazla kişinin sokakta bir arada bulunması yasaktır. Kösem oğlunu yumuşatmaya çalışsa da başarılı olamaz

Gevherhan ve Silahtar aşkına önceleri sıcak bakan Murat Atike'nin gelip "Silahtar benimle de ilgileniyordu ama Gevherhan araya girdi" dedi. Murat; Silahtar'ı yanına çağırtır Onu bir dergahta kendisi ile 40 gün baş başa kalması için bırakır.

Beyazıt gece serbest bıraktırttığı yeniçerinin haberini Kasım annesine verir. O da Mehmet paşadan o yeniçeri olayını araştırtır. Kasım tekrar gelip annesine Beyazıt'ın ekber şehzade olduğu ve tehlikeli olduğunu söyler. Örnek olarak Genç Osman'ı gösterir. Kösem Beyazıt'ı yanına çağırır ve canını bağışladığı yağmacı yeniçerinin suçunu itiraf etmesini görmesini sağlar. Sonrasında da adamı öldürtür. Beyazıt'a da bu olayı görmezden geleceğini ama bir daha yapmamasını öğütler.

Tütün satanlar geri çevrilirken kahvehaneler de kapatılmaktadır. Gece fenersiz dışarı çıkan genç bir çocuğu Sultan Murat öldürtüverir.  Farya odasına döndüğünde isimsiz bir mektup bulur. Mektupta Gülbahar sultan aleyhineşeyler yazmaktadır. Dadısının etkisiyle Kösem'e gidip anlatır. Mektubu Ayşe Sultan yazmıştır.

Şeyhülislam Kadızade Efendi yangında ölen ulemanın yerine kendi adamlarını yerleştirmek ister. Kösem de bunu yapalım böylece hainleri öğrenmiş oluruz der. Halk arasında tarikatlerde farklı görüşler halkın kafasını karıştırırken ortamı da gerginleştirir. Sultan Murat Beyazıt hariç tüm şehzadeleri alıp Bursa'ya ava gider. Asıl amacı payitahtta neler olacağını görmek ve İznik kadısı ile ilgili gelen şikayetleri tetkik etmektir.

İznik'e gittiklerinde hakikaten rüşvet aldığını bizzat gördüğü kadıyı öldürüverir. Bu haberi duyan Ahizade ulemayı toplantıya çağırır. Kösem de karşı atağa geçer. Ahizade'nin oğlunu zehirler ve eger babasının çevireceği dolabı söylerse zehrin panzehirini vereceğini söyler. Kösem ve paşalar bu ulema toplantısını dinlerler. Toplantıda Sultan Murat'ı tahttan indirip Beyazıt'ı tahta çıkarmayı zikrederler. Kösem ve ağaların kafası o an yanlarında olan Beyazıt'a çevrilir.

Oğlunu Kösem'in çağırdığını duyan gülbahar telaşlanır ve tedbiri elden bırakıp Sinan paşa ile aynı yerde buluşur. Bu buluşmayı bekleyen Ester Gülbahar'ın işbirlikçisi paşanın Sinan paşa olduğunu görür. Sinan paşa da Ester'i görür

Sultan Murat Anadolu beylerbeyinin konağına gider. Kasım ve İbrahim odalarına çekilince adam Murat'a bir cariye hediye eder. Cariye gece uyanıp bir hançerle Sultan Murat'a saldırmaya hazırlanırken iki tane yüzleri gizli cellat da şehzadelerin odasına girer.

Hiç yorum yok:
Write comments