9.03.2022

Destan 14. bölüm özet. Aksak Teğin Gök sarayın hainlikleriyle savaşıyor


Alpagu han askerlerini gözünü kırpmadan oğlunun ve yanındakilerin üzerine salar. Ancak karşı taraf önceden bir savunma oluşturmuştur. Han tuzağa düşer. Batuga onu oğlu Kaya'nın canıyla tehdit eder. Pazarlık yaparlar. Batuga sarayda esir olan Dağlı kızları, at, kılıç, altın ister. En son olarak da Çinlilerde olan Tutkun'u ister. 

Alpagu yeni tanıştığı düşmanını tanımak için Kaya'yı yollayın ben rehin kalayım der. Danışmanıyla kalıp etrafı gözlemler. Batuga da Akkız da ona sarayında düşmanları olduğunu söyleyip onu şüphelendirir. Herşey gelince Alpagu gider ama tabi ki Ulu Ece bir plan yapmıştır. Atları zehirlemiş, altınların sahtesini vermiştir. En kötüsü de Çinlilerin acuna yaydığı çiçek hastalığı bulaşmış bir kızı Dağlı kızların arasında Batugaların kampına göndermiştir.

Timur kampa gelir. Mei Jin'i verip Tutkun'u aldıklarını zannetmektedir. Batuga olanları anlatır ama tegin çok kızıp kandaşını suçlar. Saltuk dayanamayıp ona Tutkun'un saraya Kaya'yı ayartıp kuma hatun olmak için geldiğini anlatır. Tutkun'un o kadar masum olmadığını öğrenen Timur yıkılır. Alpagu sarayındaki Çinlilere Tutkun'u bırakmalarını buyurur. 

Çinliler de Ulu Ece de Tutkun serbest kalınca söylenemeyenlerin söyleneceğinin ve yaptıklarının ortaya çıkacağının farkındadır. Ama han tehdit edince istemeseler de Tutkun'u bırakırlar. Tutkun obasına döner ama Timur ona soğuk davranır. Timur bölüm sonunda saraya döner ve anlatacaklarının olduğunu söyler. Çevirdikleri dolaplar ortaya çıkacak diye tüm iş birlikçileri tedirgindir. 

Çolpan han Balamir'in yanında bir şey demese de yiğenini kurtarmak için bölümün başında kampa gider. Ancak Aksak teğinin kurtulduğunu hatta Alpagu hanı rehin aldığını görünce sevinir. Batuga ile görüşmek ister ama Batuga Akkız'ın sürgün hükmünü kaldırmasını ister. Çolpan Akkız'ı dağa tekrar kabul eder. 

Batuga; teyzesine yurdu bölmek yerine intikam da alacakları eski bir gelenek olan "Tirnek" istemeleri için begleri ikna etmesini söyler. Begler saraya gidip Alpagu'ya yetkilerini kısıtlayacak Tirnek'i istediklerini söyleyince han düşüneceğini söyleyip begleri geri gönderir

Altınları sahte çıktığında moralleri bozukken Çalayir onlara bir bitik gönderir. Kırçiçek'i istemek için barbarlar gelmektedir. Yüklü hediyelerle gelen kafileye Batugalar baskın verir. Esir kızları kurtarıp altınları alırlar. Başlarındaki adamı öldürmeyip Alpagu'ya haber göndermesini isterler. Tutsak kızlar da savaşçıymışlar ve  kurtulunca onların yanında yer almak ister 

Batugalar saraydan kurtardıkları Dağlı kızları obalarına getirirler. Aileleri çok sevinir. Ulu Ece'nin içlerine soktuğu çiçek hastalığı taşıyan kız da gelmiş olur. Batuga ve Saltuk; Çolpan'ın otagında tam yemeğe oturunca Balamir gelir. Batuga ona yurdu bölmemesi gerektiğini yurt bölünürse Çin'in saldıracağını anlatır ama taht sevdalısı adam onu dinlemez. Askerlerini Batı Gök topraklarını almak için harekete geçeceğini söyleyince Batuga'nın talimatıyla Saltuk; Balamir'in boynuna kılıç dayar. 

Ancak Balamir eğer akşama kadar geri dönmezse askerlerinin Dağ'a saldıracağını söyler. Tam o sırada Akkız içeri girip kızların arasında çiçekli biri olduğunu ve hastalığın Dağ'a bulaştığını bu yüzden kimsenin dışarı çıkamayacağını söyler 



Hiç yorum yok:
Write comments