12.05.2016

Muhteşem Yüzyıl Kösem 26. bölüm özet. Şehzadelerin cellatlarla zorlu imtihanı

Kösem Sultan son anda kendisine düzenlenen suikastten kurtulur. Son sürat saraya gelir. Evlatlarının canından endişelidir. Halime Sultan Kösem'den kurtulmak için yeni bir plan yapar. Kaçan şehzade Osman'ın kaçmasının Kösem'in planı olduğunu ileri sürer. İki baş uşağından da yalancı şahitlik yapmalarını ister. Hacı ağa zinhar reddeder. Ancak Cennet şahitlik yapar. Kösem sırtından bıçaklanmıştır. Kız kulesine hapsedilmek üzere derdest eder. Şehzade Osman da kuleye kapatılmıştır.

Geçen bölün İskender'in mezarını açtıran Safiye oğlunun yaşadığını Zülfikar ağadan öğrenir. Zülfikar yerini söylemez. Ama İskender bulunduğu yerden Sultan Ahmet'in öldüğünü ve tahta Mustafa'nın geçtiğini öğrenmiştir. Annesiyle buluşur ve tahta çıkmayı planlamaktadır. Hanzade ile buluşur ve Kafkaslar üzerinden destek toplayarak tahta geçme planı yapar. Safiye Sultan oğluna onun değil benim planıma tabii ol der. Hanzade o gece hapis tutulduğu hisardan kaçar.

Halime saraydaki bütün Kösem'e sadık kişileri eski saraya yollar. Cennet'in de bir planı vardır. Sarayda kalabilmek için Kösem'e ihanet etmiş gibi yapmaktadır. Sultan Mustafa'nın içtiği ilacı değiştirir. Cuma selamlığına çıktığı sırada Mustafa iyice çıldırır. Aynı gün Kösem Dilruba'yı kaçırır ve kocasına bununla şantaj yapar. Davut Paşa da Zülfikar'ı esir alıp konuşturmaya çalışır.

Hümaşah kocasından Kösem'in planını öğrenir. Ulufe divanında Mustafa'nın akli dengesizliğini ispatlayarak yerine şehzade Osman'ı geçirmek için plan yaptığını öğrenir. Halime Safiye Sultan'a gelir. Kösem'in bu gece saraydan çıkmasını engellemesini ister. Kösem orada iken şehzadeleri katledeceklerdir.

Kösem'i odaya kilitlerler. Hacı ağayı bağlarlar. Şehzadeleri odalarından alıp zorla bir yere götürürler. Cennet kalfanın Sultan'ın ilacını değiştirdiğini anlamış oldukları için ölüm emrini verirler. Fakat Bülbül son anda onu kurtarır. İkisi de şehzadelerin katline gönülleri razı olmamışlardır. Kösem'i de kilitli olduğu yerden Hümaşah Sultan gelip çıkarır. Kösem sarayın önünde kendisini bekleyen yeniçerilerle beraber saraya girer. Halime'den oğullarının Sırça köşkte katledilmek üzere olduğunu öğrenir ve oraya koşar. Şehzadeler önce epey mücadele etmişlerdir. Ancak sonunda diz çöktürülürler; başlarında ipek urganla cellatlar harekete geçmek üzeredirler.

Yorum: Tabi ki şehzadelere bir şey olmayacak ama yine de gerilimli ve duygu yüklü bir sahneydi. Gerçekten şehzade olmak zor bir şey olmalı. Şehzade Murat karakterini fark ettirmeye başladıklarını farkettim. 4.Murat olarak tahta çıkan bu şehzade hayli sert ve cesur bir padişah oluyor. Bu resimdeki Mehmet'ten çok daha dirayetli ve cesur olduğu da bir gerçek


Hiç yorum yok:
Write comments