19.05.2016

Muhteşem Yüzyıl Kösem 27. bölüm özet. Sultan Osman kardeşini mi öldürtüyor

Kösem Sırça Köşke gittiğinde Kara Davut Paşa'nın şehzadelerin ölümünü engellemiştir. Tabi karısı Dilruba'nın canının bağışlanması için yapmıştır bunu. Kösem'in desteği ile Şehzade Osman tahta çıkar. Ancak Osman annesini "Ekber ve Erşat" fermanını yazdığı için affedememiştir. Eski sarayda kalmasını buyurur. Bir süre sonra Şehzade Osman'ın bir erkek çocuğu olur. Adını lalasının adına müteakip "Ömer" koyar. Sultan Osman'ın şehzadesi olduğunda diğer kardeşlerini öldürecek diye sarayda bir söylenti dolaşmaktadır. Mehmet tedirgindir. Sultan Osman Avrupa'ya sefer hazırlığı yapmayı planlamaktadır. Ancak kardeşi Mehmet'i yanında götürmezse burada onu tahta çıkarabileceklerini düşünmektedir.

Kösem fakirleri dolaşırken kalabalıkta İskender'i farkeder ve peşinden gider ama Şehzade İskender kaçar. Annesi ve ablası bu durumdan tedirgin olmuştur. Kösem de aynı gece Zülfikar agaya gidip İskender'i sorar. Zülfikar karısının peşine düşer. Ancak atlatır. İskender de annesi gibi küçük şehzadelerin ölümünü istediğini ablasına söyler. Hümaşah şaşırır.

Safiye ve Halime eski sarayda birlik halindedirler. Sultan Osman Kösem'e gider. Akıl sorar. Kösem gizli bir divan toplar. Safiye sultan bunu öğrenir ve Sultan Osman'a söyler. Osman da toplantıyı basar.  Kendisine karşı gelen bir veziri oracıkta öldürür. Diğer vezirleri de görevlerinden azleder. Kösem'in çocuklarıyla görüşmesini yasaklar. Lalasının verdiği akıllarla Sultan Osman "Ekber ve Erşat" düzenini kaldırır. Tahtın babadan oğula geçmesi kanununu getirir.

Halime ve Safiye Sultanlar birlik olup; Sultan Ayşe'ye mektup yollar ve bu mektubun annesinden geldiğini söylerler. Ayşe kardeşi Şehzade Mehmet'i saraydan kaçırır ve o da yeniçeri ocağına sığınır. Kösem bunu öğrenip tam şehzade Mehmet'i geri götürecekken Genç Osman oraya gelir. yeniçerilerle arasında gerginlik yaşanır. Kösem Şehzade Mehmet'i Genç Osman'a teslim eder. Lala Osman'a kardeşini öldürmesi gerektiğini fitneler. Sabah şeyhülislama gidip kardeşinin katli için ferman ister. Müftü fetvayı vermez.

Zülfikar birkez daha İskender'in peşine düşer. Onu bulur ancak İskender'in etrafındaki adamlar yüzünden onu derdest edemez. Bu kez onu ablası korumuştur. Hümaşah kocasına "bize yardım et; İskender'i tahta çıkaralım" der.

Sultan Genç Osman'ın kardeşi için "katli vaciptir" fermanı istediği Kösem'in kulağına geldiğinde soluğu sarayın kapısında alır. Oğlu Osman ile konuşur. Ancak Osman kararını değiştirecek gibi görünmemektedir. Sonunda Sultan Genç Osman kardeşinin katli için izni almıştır.
























Hiç yorum yok:
Write comments