8.06.2022

Destan 26. bölüm özet. İtbarakları yenmek için Ruslardan zift alınıyor


İtbaraklar geçen bölüm sonunda saraya panzehiri götürmeye çalışanların önünü kesmişti. Akkız çalılıklara yerleştirdiği Gökmenlere emir verir ve kendisi Batuga ile saraya doğru at sürer. Son anda reçineyi yetiştirirler. İki teğin ve Alpaguonlar sayesinde iyileşir

Kam Arçuyan oradakilere Batuga ve Akkız'ın kuşak bağladığı muştusunu verir. En başta Temur olmak üzere herkes çok sevinir

Kaya evdeşi Günseli'yle gitmemesi konusunda konuşur. Günseli evdeşinin kendisini bu kadar sevmesine sevinir. Kendisi de Kaya'yı daha çok sevmeye başlamıştır

İtbarakları yenmek için Ruslardan zift istemiş olan Vera'nın isteği yerine gelmemiştir. Sebep olarak babasının artık kendisinin Ulu Ece olmadığını bildiğini söyler. Alpagu da ziftler geldiğinde tekrar onu Ulu Ece yapmaya söz verir. Ziftler gelince Vera hatun yine Ulu Ece olur. Çolpan ve Batuga buna öfkelenir

İtbarakların içindeki çaşıt Prenses Sayina rolündeki kız; Akkız'ın kendisinden istediği gibi her fırsatta diğerlerinin önünde Obar'ı küçük düşürmeye azarlamaya çalışır. Tacın yok edilmesinin hesabını ondan sorsa da diğer İtbarakların taç yok edildiği için oraya geldiğini öğrenir. 

Obar kendisi yokken oraya girip reçineli ağaca yaklaşıp panzehirin çalındığını öğrenince çok öfkelenir. Yetkili olan adamı Barsuk'un yüzünü ceza olarak yaralar. Sayina ikilik yaratma fırsatını kaçırmayıp Obar'a kızan Barsuk'u pohpohlayıp desteklediğini söyler. 

Alpagu etrafındakilere yeni planını anlatır. İtbarakları yok etmek için ziftleri bir yere götürmelerini ister. Akkız ziftlerin yerini tedbir olarak değiştirtir ama yerlerine sahtelerini koydurtur. Temur'un 'Tutkun' diye sayıklamasına kızan Mei Jin Obar'a ziftlerle ilgili bilgi gönderir. Ancak yerinin değiştiğini bilmediği için bunu söyleyemez.

Sayina zift bilgisinin Çin'den geldiği haberini uçurunca herkes hesap sormak için Mei Jin'in yanına gider. Künesi tüm suçu üzerine alıp sözde prensesini Çin'e sadık olmamakla suçlar. O kadarinandırıcı bilgiler verir ki herkes ona inanıp onu cezalandırır. Tabi Temur hariç :)

Alpagu kendisine bağlı beglerin de asker göndermesini istemişti ancak babaları kendisi tarafından öldürüldüğü için destek göremez. Hatta bu begler çok da öfkelidir. Elçi bile göndermesini istememektedirler. Kaya kendisini babasına ispatlamak için bu beglerle konuşma görevini üstlenir. Onun için endişelenen Günseli; babasından ona destek olmasını ister ve gerçekten de o beglerle görüşmeye giden Kaya'nın canını kurtarıp destek de almasını sağlar.

Sahte ziftlerle Türklere saldırma planı yapan Obar'ın Akkız'ın istediği yere gelmesini sağlamak için Sayina ona emredip yeri seçer. Alpagu ve yanındakiler İtbarakların karşısına çıkar. İtbarakların elindeki ziftler patlamaz ama Alpaguların önceki gece yerleştirdikleri patlar. Pek çoğu telef olsa da İtbarakların sayısı fazladır. Kaya ve yanındaki begler yetişip savaşın kazanılmasını sağlar. Ancak daha fazlasının geldiği haberi gelir. Alpagu gelecekleri varsa görecekleri de var manasına gelen bir söylev çeker. 



Hiç yorum yok:
Write comments