9.06.2022

Kuruluş Osman 97. bölüm özet. Osman bey Barkın'ın kellesini alıyor


Osman bey alpleriyle Cebe ve Romanos'un tuzağına gider ama tabi kiönceden tedbirini almıştır. Öldürdükleri nökerlerin kılığına girip içlerine sızmışlardır. Romanos kaçar ama Cebe yakalanır. Osman bey Cebe'yi obaya getirir. Konuşturmaya çalışır ama hainle ilgili bir şey bilmemektedir. Hatununun öcünü almak isteyen Barkın'a Cebe'yi öldürmesi için izin verir.

Bala hatun; Selvi'nin ölmeden önce kendisine dediklerini Malhun ve Osman beye anlatır. Otagda güvendikleriyle konuyla ilgili istişate ederler. Herkes şaşkındır. Barkın'ın ve diğer beylerin yanında Osman bey Yenişehir'e saldırma planını anlatır. Ali beyin elçisine Osman bey herkesin içinde Turgut bey ve Şehzade Mustafa'yı vereceği sözünü verir. Otağdan çıkan elçileri Osman bey obadan salmaz

Aktemur Osman beyin Turgut ve şehzadeyi vereceği haberini bizzat Ali beye götürür. Ali bey biraz yumuşar. İnegöl'deki Mustafa ağzından zehir saçarak etrafına sataşmaya devam etmektedir. 

Yenişehir'e ordusuyla gelen Romanos; halkı Türklere karşı kışkırtır. Orada bulunan Kumral Abdal, Derviş, Papaz ve Demirci olup biteni Osman beye haber olarak uçurur. Rahibe ve şifacıların oraya geleceği haberini de gönderirler. Aryus'un adamı Demirci'yi Osman beyin yanından tanıyıp peşine düşer. İnegöl'dekilerin saklandıkları evin etrafını sararlar. 

Kayı hatunları silah kuşanıp gelen rahibe ve şifacıların yolunu keser. Onların yerine geçip İnegöl'e doğru yola çıkarlar

Osman bey Barkın'ı Cerkutay'a takip ettirir. Adamının Romanos'a haber yolladığını görürler. Ali bey Osman beyle buluşur. Osman bey ona olanları anlatır ama adam inanmaz. Orada olan Barkın'ın hain olduğunu söyler. Barkın önce inkar eder ama adamı konuşunca O da herşeyi itaraf eder. Umur bey, Ahmet ve İvaz beyi öldürdüğünü anlatır. 

Ali bey bu kez Ahmet'in hain olduğuna inanmayınca Barkın'ın sakalının altında gizlenmiş haç işaretini gösterir. Sonra da mezardan çıkardıkları Ahmet'in sakalında da aynı iaret olduğunu gören Ali bey ve Mustafa şoke olur. Osman bey Barkın'ın kellesini alır

Osman bey obasındakilere İnegöl'ü fethe gideceklerini söylerken Selçuklu sultanından elçi gelir. Sultan; Osman'dan İnegöl'ü almayı bırakmasını ve pek çok şeyi istemekte; eğer yapmazsa asi sayılacağını söyler. Osman da ona İnegöl'ü alınca kendi adına hutbe okutup sikke bastıracağını söyler. Yani artık devlet olmanın zamanı gelmiştir. 

Hiç yorum yok:
Write comments