17.01.2017

Muhteşem Yüzyıl Kösem 2. Sezon 8. Bölüm (38. bölüm) özet

Geçen bölüm sonunda Kösem; bayılttığı Farya hatunun odasına girmiş; çocuk sahibi olamasın diye rahmini kurutma emri vermişti. Fakat kadını muayene eden ebe Farya'nın hamile olduğunu söylediğinde bebeğe ve kadına ilişmeden çıkıp gider. Farya ne olduğunu anlamaya çalışır o sırada kendisinin gebe olduğunu öğrenir ve vakit kaybetmeden Sultan Murat'a müjde verir. Murat kadının dairesinin daha da sıkı korunmasını ister. Ancak Ayşe Sultan bebeğin doğmaması için elinden geleni yapacaktır.

Kösem saraya döndüğünde Kasım'ın amcası Mustafa'nın dairesine kapatıldığını öğrenir. Murat ile konuşur, yalvarır ama sonuç değişmez. Hatta diğer kardeşleri de konuşmak isteseler de ağızlarını açamadan Murat hepsini susturur. Beyazıt olanlardan kendisini suçlamaktadır. Murat Silahtarına verdiği kararın doğruluğunu sorgular.

Kösem gizli bir şekilde kapalı kapıların ardından oğlu Kasım ile konuşup onu teskin etmeye çalışır. Farya'ya hayırlı olsun derken göz dağı da verir ve sonunda kadına elini öptürtür. Kösem yaptığı yanlışlar yüzünden aşçıbaşını ve haznedarını değiştirir. Yeni haznedarın ilk görevi Kasım'ı ifşa eden kızı öğrenmek olur. Kösem'in kızla ilgili bir planı vardır.

Gülbahar olanlardan memnundur. Sinan Paşa ile görüşüp Kornelyus için konuşur. İsyankar İlyas paşa'nın isyanı başlatmasını beklerler. Evliya Çelebi de hala gitmediğini fark ettikleri acem elçisinin peşindedir. Rahip Kornelyus ile buluştuklarını görür ama izini kaybeder.

Sultan Murat rahibin payitahttan gitmediğini öğrenince nasıl sorusunun peşine düşer. İzin belgesi üzerindeki şahsa ulaşır. Orada bulunan imzanın sahibinin odasında gizli tarikat kitabı ve bir yerin tarifi vardır. Sultan Murat hemen harekete geçer fakat gittiğinde Kornelyus çoktan öldürülmüştür. Öldüren de Sinan Paşa'dır.

Şehzade Kasım'ı açığa çıkaran cariyenin boğazını kesip Gülbahar sultanın yatağına koyarlar. Gülbahar ve Kösem karşılıklı restleşirler. Kösem yaptırdığı tetkik sonucu İlyas paşa'nın Anadolu'da isyan başlattığını öğrenip Murat'a söyler. Murat da İlyas paşa ile ilgili kendisine yanlış tavsiye veren şeyhülislamı ikaz eder.

Ayşe Sultan Gülbahar'dan aldığı akıl ile Farya'yı halktan birlerine altın vererek ifşa ettirir. aremi dururken bir prensese saray açtırttığı haberi halk arasında yayılır. Silahtar ağa Ester ile arasında bir şey olduğunu öğrenen Geverhan Sultan'dan çekindiğinden Ester'den ayrılır. Ester saraya gittiğinde Atike sultan onu Silahtar ile ilgili sıkıştırınca Ester; Kösem sultana "Silahtar'ın gizli bir münasebeti var Atike sultan ile" der. Kösem hışımla kızlarını sorgular ve uyarır.

Sultan Murat annesine gelen istibaratın doğru olduğunu yani İlyas paşa'nın isyan çıkardığını öğrenir. Önden birilerini yollasa da kendisi de isyanı batırmak için yola çıkar. Bergama kalesine çekilmiş olan İlyas paşa ile savaş başlar.

Sinan Paşa Kornelyus'un yerine geçer. Şeyhülislam; Sultan Murat'ın sefere çıkmasından faydalanarak Gülbahar ile görüşür. Şehzade Beyazıt'ın tahta geçmesi için adamdan destek isterler. Farya ile ilgili dedikodu almış başını gitmişken kadının şehre ineceğini öğrenen Ayşe Sultan adamlarına para verir ve Farya aleyhine slogan atarlar ve arbededen faydalanıp kadının karnına tekme atarlar.

Dairede kapalı bulunan Kasım'ın durumu iç iyi değildir. Bu haberi alan Kösem çok endişelenir. Oğlunu Kemankeş sayesinde gören ve onu çıkartmaya niyetlenen Kösem'e yine Kasım mani olur ve çıktığı daireye geri döner.


Hiç yorum yok:
Write comments