5.05.2021

Uyanış: Büyük Selçuklu 30. Bölüm özet. Sencer melik ilan ediliyor


Sultan Melikşah Şelemzar'ı teftiş edip Batıni ölülerini görür ve orayı Tekiş'e bırakır. İki oğlu da karşı çıksa da o geri adım atmaz. Masumları salıvermesini isteyip saraya döner. Tapar kendisine verilmiş Şelemzar'ı hile yapan Tekiş'e verilmesine kızar. Melikşah elbette geri alacağını biraz beklemesini söyler ama tapar çok öfkelidir. Kendi başına hareket etmek ister

Kınık obasınada melik hatunları ve sultan hatunlarının laf dalaşı sürer. Saraya döndüklerinde ise Zübeyde Terken'e huzura çıkmayı, Gevher'e ise anne babasının saraya gelmesini yasaklar. Gevher yaptıklarını anlatmadan Zübeyde hatunun yasağını anlatınca Tapar ve başhatun arasında gerginlik olur

Melikşah'ın asıl krizi yani Turanşah krizini çözmesi gereklidir. Sencer, Başulu ve Hace için hüküm vermesi gereklidir. Turanşah ve Tekiş eğer töreye aykırı karar alırsa saldırmak için hazırlanır. 

Devletin iyiliği için yapıldığına kanaat ettiği bu sır olayı için sultan kararını verir. Hace görevine dönerken Sencer de melik olarak ilan edilir. Başulu hatun ise sarayda kalmasa da melik anası ve sultan hatunu olarak itibarını almıştır. Üzerindeki suçlamalar kalkmadığı için Başulu'yu saraya alamaz. Turna da melik hatunu olarak Zübeyde hatunun elini öper. 

Melikşah çok doğru bir hamle yapmıştır. Verdiği kararı çiğnerlerse Tekiş'in kılıç hakkı Şelemzar'ı alacağını söyleyince Tekiş hemen hevesle kararı kabul eder. Tek başına kalan Turanşah da kabul eder. Melikşah bir hamle daha yapıp Turanşah'dan toprak alıp Sencer'e vereceğini söyler. Turanşah iyice bilenir. Tekiş Tapar'ın Şelemzar'a girişinin yasaklanmasını isteyince sultan kabul eder. 

Tapar bu durumlar karşısında sükunetini koruyamaz. Karısı da onu gaza getirir. Askerleriyle Tekiş'e saldıracak iken Sencer ona engel olur. İki kardeş tartışırlar.

Turanşah öfkeyle yardım beklemeden taht şehrine saldırmayı planlar. Tekiş de kendisine yardım edecektir. Melikşah aynı zamanda Kuvel kuşatması için Tekiş'ten Şelemzar'daki malzemeleri ister

Melikşah Kuvel seferi için aniden karar verince Tekiş ve Sabbah komutan Mitras'la buluşurlar. Mitras eğer malzemeleri verirse sultana tüm yaptıklarını anlatacağını söyleyince Tekiş malzemeleri Melikşah'a vermeyeceğini söyler. Turanşah ise Tekiş'in malzemeleri vermesini; Melikşah'ın Kuvel seferine çıkmasını ve sarayı boşaltmasını istemektedir. Saray ve taht şehri boşalırsa yapacağı saldırıyla tahtı ele geçireceğini düşünmektedir. 

Tekiş mecburen rum ateş malzemelerini Sencer'e verir ama Sabbah ona kalabalık bir grupla pusu kurar. Sencer hem kendisini hem arabalardaki malzemeleri kurtarır. Tekiş Mitras'a Turanşah'ın planını anlatıp sakinleştirir. Mitras da Kuvel yolundaki sultana saldırmayı planlar. Turanşah Tekiş'in hareketlerinden şüphelenip onu takip edip Sabbah'la buluşmasını basar. İlk başta kızsa da sonra onlara katılır

Melikşah'ın başkentinden çıktığı haberi ile Turanşah askerleriyle şehri sarayı basar. Ama Melikşah ona tuzak kurmuştur. Şelemzar da Tekiş ve Sabbah'ı birileri esir alır. Töreyi çğneyip saraya saldırdığı için hanedandan artık destek göremeyecek Turanşah kaybetmiştir. 


Hiç yorum yok:
Write comments